Зеленски се срещна с шефа на ЕК в Атина

Украйна
13:03 - 22 Август 2023
1646
Зеленски се срещна с шефа на ЕК в Атина

В рамките на срещата на върха Украйна-Балкани президентът Володимир Зеленски се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи президентството на Украйна.

Володимир Зеленски изрази благодарност на събеседника си за усилията, насочени към нормализиране на износа и транзита на украинска селскостопанска продукция.

"Важно е да възстановим пълноценната безмитна търговия между Украйна и ЕС и да осигурим свободен достъп на украинския селскостопански износ до цялата територия на единния пазар на ЕС. Очаквам на 15 септември всички ограничения върху украинските селскостопански продукти в ЕС ще бъде вдигнат", подчерта той.

По време на срещата, страните са обсъдили подробно и алтернативните маршрути за "зърнения коридор" след блокирането от Русия на Черноморската зърнена инициатива. Особено внимание е било отделено на аспектите на сигурността и финансите, както и на застраховането на корабите.

Володимир Зеленски благодари на Урсула фон дер Лайен за следващия транш от помощта на стойност 1,5 милиарда евро. Страните обсъдиха преразглеждането на програмата на МВФ за Украйна.

Лидерите оцениха и напредъка на Украйна в изпълнението на седемте препоръки на Европейската комисия и по-нататъшните стъпки в тази посока.

"Целим да постигнем максимални резултати в изпълнението на препоръките на Европейската комисия. Очакваме положителна оценка в доклада в рамките на пакета за разширяване през октомври и решение на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство на Украйна в Европейския съюз. през 2023 г.", каза президентът на Украйна.

Освен това Володимир Зеленски и Урсула фон дер Лайен координираха позициите по Формулата на мира и подготовката на срещата на върха за глобалния мир.