Зеленски: Си Дзинпин ни подкрепя за зърнената сделка

Украйна
12:11 - 27 Април 2023
1393
Зеленски: Си Дзинпин ни подкрепя за зърнената сделка

Китайският лидер Си Дзинпин изрази "думи на подкрепа" за зърнената сделка и нейното продължаване, заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение на 26 април.

"Много е важно, че Китай споделя нашите възгледи за свободата на корабоплаването и търговията", добави той. Зеленски разговаря със Си Дзинпин в сряда за първи път от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Сключеното с посредничеството на ООН и Турция споразумение за зърното, подписано за първи път през юли 2022 г., е от първостепенно значение за овладяване на рязкото покачване на цените на храните в световен мащаб. Украйна е основен износител на пшеница, слънчогледово олио и други хранителни продукти.

Откакто миналото лято беше договорена сделката за износ на украинско зърно през черноморските пристанища, Украйна е изнесла 28,7 млн. тона, от които 6,7 млн. тона са отишли в Китай.

На 18 март министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков обяви, че сделката за зърно е удължена с още 120 дни въпреки заплахите на Русия, че няма да се съгласи да я удължи. Сделката може да бъде продължена само ако всички участващи страни постигнат споразумение.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изпрати писмо до руския диктатор Владимир Путин с предложение за удължаване на споразумението. Външният министър на Русия Сергей Лавров обаче заяви, че напредък няма.