Зеленски смени командващия спецчастите на Украйна

Украйна
22:29 - 03 Ноември 2023
4630
Зеленски смени командващия спецчастите на Украйна

Володимир Зеленски смени командващия Силите за специални операции на украинската армия Виктор Хоренко. Той ръководеше този отделен род войски от юли 2022 г. и тогава при представянето му президентът каза, че е уверен, че "под негово ръководство ще има много постижения и победи и с всеки ден ще приближаваме победата". Ген Хоренко остава в структурите на Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната.

На негово място е назначен полк. Серхий Лупанчук, когото Зеленски представи като "опитен офицер, боеви офицер, правилният командир и човек, който може да добави повече мощност на нашите Сили за специални операции".

Промяната веднага бе свързана в медиите с интервюто на Зеленски за сп. "Тайм", публикувано тази седмица. В него имаше позоваване на различни източници, според които ще бъде сменен някой от министрите и един от високопоставените генерали. Те щели да бъдат псочени като отговорни за "бавния процес на фронта". в хода на офанзивата.

"Ние провеждаме уникални операции в Украйна и в чужбина. Работим на тактическо, оперативно и стратегическо ниво. Резултатите от нашите задачи не закъсняват. Не можем да разкрием много сега, но в бъдеще, мисля, ще моge да бъдат написани няколко книги за успешните ни операции", каза Хоренко в интервю, публикувано на 31 октомври.