Зеленски свика съвещание на границата с Курск

Украйна
14:09 - 22 Август 2024
2429
Зеленски свика съвещание на границата с Курск

Президентът Володимир Зеленски посети днес граничната Сумска област на Украйна, точно от другата страна на границата с руската Курска област, където украинските войски провеждат безпрецедентна офанзива от 6 август насам.

Той е провел среща с главнокомандващия генерал Олександър Сирски и с ръководителя на Сумската областна военна администрация.

Обсъдена е оперативната обстановка на най-тежките участъци от фронта, както и координацията на действията между военните, полицията и граничарите, в частност за организацията на хуманитарни конвои в окупираните от Украйна райони на Курска област.

По-рано Киев обяви, че една от целите на офанзивата е създаване на "буферна зона" на руска територия, което да предпази именно Сумска област от руските обстрели, тъй като от началото на лятото Русия е нанесла над 2000 удари срещу областта.

Зеленски заяви, че войските му са превзели още едно селище в Русия и са "попълнили обменния фонд", с други думи заловили са още военнопленници, които да бъдат използвани за бъдещи размени.