Зеленски: Украйна се нуждае от 160 изтребителя F-16

Няма да се откажем от нито една част от територията на страната, за да постигнем мирно споразумение с Русия, категоричен е президентът

Украйна
20:50 - 31 Август 2023
3400
Зеленски: Украйна се нуждае от 160 изтребителя F-16

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските въоръжени сили се нуждаят от около 160 изтребителя F-16, за да гарантират сигурността на украинското небе и да улеснят транспортирането на храни през Черно море, предаде „TVP World”.

Той подчерта, че Киев води отбранителна война срещу Русия, която нахлу в Украйна и причини смъртта и раняването на десетки хиляди нейни граждани.

Зеленски изтъкна огромните щети, нанесени на украинските цивилни граждани и техните домове. Той подчерта, че украинските власти нямат намерение да се откажат от нито една част от територията на страната, за да постигнат мирно споразумение с Русия.

Той заяви, че подобно споразумение зависи от това дали Москва ще зачита териториалната цялост на Украйна и ще изтегли войските си извън границите на страната.

Според президента на Украйна обещаните от Запада 50-60 изтребителя F-16 са недостатъчни, за да може украинската армия да се противопостави ефективно на руската агресия. Той добави, че въоръжените сили на Киев трябва да разполагат с изтребители F-16 до началото на 2024 г.