Зеленски: Украйна се нуждае от модерни системи за ПВО

Украйна
13:05 - 21 Март 2024
1059
Зеленски: Украйна се нуждае от модерни системи за ПВО

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след новото руско ракетно нападение срещу Киев, че Украйна се нуждае от усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, предаде Укринформ, цитирайки написаното от президента във Фейсбук.

"Нова руска ракетна атака срещу Киев. Над 30 ракети бяха свалени, включително балистична ракета, изстреляна от въздуха. Хора бяха ранени и на всички им се оказва необходимата помощ", заяви Зеленски.

Той подчерта, че Русия извършва подобни терористични действия всеки ден и всяка нощ.

"Възможно е да се сложи край на това чрез глобално единство. Когато ни се помага със системи за противовъздушна отбрана. Руските терористи не разполагат с ракети, способни да заобиколят "Пейтриът" и други водещи световни системи", каза Зеленски.

Според него "тази защита е необходима в Украйна сега. От Киев до Харков, от Суми до Херсон и от Одеса до Донецка област. Това е напълно възможно, ако нашите партньори проявят достатъчно политическа воля", пише БТА.

"Ние трябва да докажем, че терорът винаги е губещ. Трябва да докажем на Русия, че тя ще бъде принудена да приеме нормалния свободен живот в Украйна. Нуждаем се от подкрепата на нашите партньори. И съм благодарен на всички в света, които наистина помагат", заяви Зеленски.