Зеленски: Украйна ще отвърне на руските атаки в Черно море

Украинският президент призова Русия да позволи търговията

Украйна
18:51 - 08 Август 2023
2821
Зеленски: Украйна ще отвърне на руските атаки в Черно море

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че Украйна ще се бори срещу Русия в Черно море, за да гарантира, че водите му не са блокирани и страната може да внася и изнася зърно и други стоки.

Изявлението идва броени дни, след като пълни с експлозиви украински безекипажни катери повредиха руски военен кораб близо до голямо пристанище на Черно море и удариха танкер на Русия.

"Ако Русия продължи да доминира в Черно море, извън нейната територия, да блокира или да ни обстрелва отново, да изстрелва ракети по нашите пристанища, Украйна ще направи същото. Това е справедлива защита на нашите възможности, на всеки коридор", каза Зеленски на видеозапис, публикуван на сайта на украинското президентство.

"Ние не разполагаме с толкова много кораби. (Руснаците) обаче трябва ясно да разберат, че до края на войната ще имат нула кораби, нула", подчерта украинският президент.

На брифинг с журналисти от латиноамерикански държави Зеленски е отправил призив към Русия да спре да изстрелва ракети и дронове по украинските пристанища и да позволи търговията. Не е ясно кога се е състоял този брифинг в неговата канцелария в Киев.

Русия блокира украинските черноморски пристанища в началото на нахлуването си в страната през февруари 2022 година. Блокадата задушава икономически Украйна, тъй като преди войната нейната икономика до голяма степен се основаваше на износа, главно на стомана и зърно, отбелязва Ройтерс.