Зеленски: Украйна ще произведе 1 млн. дрона догодина!

Топ
22:49 - 19 Декември 2023
5274
Зеленски: Украйна ще произведе 1 млн. дрона догодина!

Украйна ще произведе догодина един милион дрона, като ще надмине сегашните производствени нива, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс". Зеленски обяви това на годишната си пресконференция в Киев.

Украйна работи за увеличаването на способността си да произвежда оръжия на своя територия, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година. Дроновете играят ключова роля в сраженията с Русия и се използват масово както от Киев, така и от Москва, отбелязва "Ройтерс".

"Що се отнася до производството, ще произведем един милион дрона догодина. Ще направим един милион. Ще направим всичко възможно, за да стане. Знам, че така ще стане", каза Зеленски.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна, производството на дронове в Украйна набра темпове, като десетки компании разработват и произвеждат различни модели дронове. Украински военни командири казват, че са нужни повече усилия в тази насока.

Зеленски призна, че са налице предизвикателства и че правителството му и военните работят по въпроса как да модернизират логистиката от съветско време и други процедури, за да гарантира бързо и лесно снабдяване с дронове на украинските войници, намиращи се на бойното поле. Президентът на Украйна каза също, че Украйна обмисля как да увеличи производството на своя територия на артилерийски снаряди.