Зеленски: Украйна трябва да бъде готова по границата с Беларус

Украйна
15:36 - 11 Януари 2023
1901
Зеленски: Украйна трябва да бъде готова по границата с Беларус

Украйна трябва да "бъде готова" по границата си с Беларус, въпреки че вижда само "гръмки изявления", идващи от нейния съсед, каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Зеленски направи коментара си след посещение в Лвовска област, където обсъди защитата на границата и ситуацията със сигурността в Северозападна Украйна.

Киев от отдавана предупреждава, че Русия може да се опита да използва Беларус за ново сухопътно нахлуване в Украйна от север. Зеленски обаче не спомена подобни предупреждения, след като участва в "координационна среща" по въпросите на сигурността в Лвовска област.

"Обсъдихме охраната на държавната граница, оперативната обстановка на границата с Република Беларус и противодиверсионните мерки на тези територии", каза той.

"Разбираме, че освен гръмки изявления, не виждаме нищо силно там, но въпреки това трябва да сме готови и на границата, и в регионите," казва той.

Офисът на Зеленски публикува кадри на Зеленски от координационната среща и каза, че президентът също е участвал в церемония в памет на украинските войници, убити в битка след инвазията на Русия миналия февруари.

Зеленски не спомена хода на бойните действия в Източна Украйна, където украинската армия отрече да е загубила контрол над град Соледар в ожесточени битки.

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

Съвместните руско-беларуски сили за противовъздушна отбрана са били подсилени с нови ракетни единици, преместени на позиция. Това обявиха от Министерството на отбраната на Беларус тази сутрин.

Британското разузнаване в днешния си доклад също изрази съмнения, че движенията на руски и беларуски войски на територията на Беларус са нещо повече от учения.