Зеленски: Успяхме да стабилизираме ситуацията в Харковска област

Украйна
12:14 - 17 Май 2024
2829
Зеленски: Успяхме да стабилизираме ситуацията в Харковска област

Украинският президент Володимир Зеленски каза в петък, че украинските войски са успели да стабилизират ситуацията с настъплението на руската армия в северната част на Харковска област. Думите му са цитирани от Руската служба на Би Би Си.

Според него руските войски са напреднали 10 километра.

"Основното за днес е, че нашите отбранителни сили стабилизираха ситуацията... Днес нашите отбранителни сили стабилизираха руснаците там, където са в момента. Най-дълбоката точка на тяхното настъпление е 10 километра", каза Зеленски.

Американският институт за изследване на войната (ISW) също заяви предния ден, че темпът на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област продължава да намалява и че руските войски са напреднали на не повече от 8 км от границата в Харковска област.

Зеленски подчерта в интервю за ABC News на 16 май, че ситуацията е много сериозна и Киев не може да си позволи да загуби град Харков. Според него, Русия няма да може да превземе град Харков, ако украинските сили получат две системи за противовъздушна отбрана Patriot, които да разположат в района. През последните дни се извършват различни ракетни удари, за да влошат украинската отбрана и да накарат жителите да напуснат града.

Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко съобщи, че руските сили са екзекутирали цивилни и са взели в плен други във Волчанск, като пречат на жителите да се евакуират. Задържането и бързата екзекуция на цивилни е военно престъпление и е емблематично за поведението на руските сили във всички окупирани украински територии. Организацията на обединените нации (ООН) съобщи през декември 2023 г., че е документирала най-малко 142 случая на екзекуции на украински цивилни от руски сили.