Зеленски уволни командващия операцията в Донбас

Едуард Москальов беше на поста от март миналата година

Новини
07:47 - 27 Февруари 2023
2933
Зеленски уволни командващия операцията в Донбас

Президентът Володимир Зеленски е освободил Едуард Москальов, командир на обединените украински сили, които воюват в Донбас. Уволнението беше обявено с кратък указ, без посочване на причините за решението.

Москальов беше на поста от март миналата година. Преди това тази длъжност се заемаше от Олександър Павлюк, който беше назначен за началник на Киевската регионална военна администрация. 

Украйна съобщи за атака с дронове и взривове в Хмелницки. Въздушна тревога е била обявена в няколко области, сред тях Черниговска, Киевска, Полтавска, частично – в Харковска, Днепропетровска, Кировоградска, Житомирска.

За да предприеме широкомащабно контранастъпление, украинската армия се нуждае не само от танкове, но и от съвременни изтребители, заяви министърът на отбраната Олексий Резников.

Според Резников въпросът за контрол над небето е ключов за бъдещите действия на украинската армия. 

Русия съобщи, че силите ѝ водят сражения в центъра на Артьомовск.

Дмитрий Медведев, бившият държавен глава на Русия, заяви, че продължаващите оръжейни доставки за Украйна създават риск от глобална ядрена катастрофа. 

"Разбира се, наливането на оръжия може да продължи и да предотврати всяка възможност за подновяване на преговорите", казва Медведев за ежедневника "Известия".

По-рано президентът Владимир Путин обвини Запада в намерение да раздроби Русия на части и да я завладее.

В коментар на решението на Москва да преустанови участието си в руско-американския договор за стратегическите нападателни оръжия, Путин каза, че в сегашната ситуация на враждебност, трябва да бъдат отчетени и ядрените арсенали на другите две държави от НАТО - Франция и Великобритания. 

Според ръководителя на ЦРУ Уилям Бърнс Путин вижда затрудненията на армията си и знае, че засега не може да спечели войната. Но и не може да си позволи да загуби и е убеден в способността си да изтощи Украйна, каза Бърнс, който е бивш посланик на САЩ в Москва.