Зеленски в Давос: Украйна се нуждае от 5 млрд. долара месечно

Той настоя за пълно спиране на търговските отношения с Русия

Украйна
18:29 - 23 Май 2022
1795
Зеленски в Давос: Украйна се нуждае от 5 млрд. долара месечно

Украйна се нуждае от финансиране не по-малко от 5 милиарда долара месечно, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение си към Световния икономически форум в Давос, предава "Ройтерс".

Той настоя за пълно спиране на търговските отношения с Русия, цялостно изтегляне на чуждестранния бизнес от страната и отново поиска максимални санкции, включително и налагане на петролно ембарго: 

"...за да разбере Русия и всеки друг потенциален агресор, който поиска брутално да нападне свой съсед, какви са последствия от това. Такива санкции срещу Русия все още няма, а трябва да има - ембарго на руския петрол, пълно блокиране на руските банки без изключение, на руския ИТ сектор, спиране на търговията с агресора. Не чакайте още смъртоносни нападения. Не чакайте Русия да използва специално въоръжение - химическо, биологично или, не дай си боже, ядрено", посочи Зеленски във видеообръщение към участниците в Световния икономически форум в Давос.

Украинските бойци, отбранявали металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, които се предадоха на руските сили, ще бъдат съдени в самообявилата се Донецка народна република, съобщи лидерът ѝ Денис Пушилин, цитиран от "Интерфакс". Планирано е на територията на ДНР да бъде организиран международен трибунал.