Зеленски видя: България е с нас! (ВИДЕО)

Общество
12:00 - 25 Март 2022
3966
Зеленски видя: България е с нас! (ВИДЕО)

България е с нас, заяви украинският президент Володимир Зеленски в изказване пред лидерите на Европа, които обсъждаха войната в Украйна в четвъртък вечерта. За първи път от началото на войната той изброи по имена държавите, които подкрепят украинската кауза, и тези, които в различна степен са резервирани към нея.

Зеленски заяви, че европейските санкции срещу Русия са закъснели и е трябвало да бъдат въведени преди началото на войната, за да бъде тя предотвратена, но благодари на много страни за подкрепата, като изброи сред държавите, които "са с нас", България, както Полша, Чехия, Словения, Словакия, Хърватия, Гърция, балтийските държави, Кипър, Италия и др. Но той също така посочи, че други държави, сред които Германия, Белгия, Португалия и Ирландия, са действали със закъснение или с нежелание, и критикува Унгария за нейната позиция. Зеленски каза, че се надява, че в "решаващия момент" Франция и Румъния, които не са дали военна помощ, също ще вземат страната на Украйна.

"Искам да спра дотук и да бъда честен. Веднъж завинаги. Трябва сам да решиш с кого си", каза той, обръщайки се към Виктор Орбан.