Зеленски за преговорите с ЕС: Днес е исторически ден!

Украйна ще отваря едновременно по няколко преговорни глави използвайки груповия подход

Украйна
18:58 - 25 Юни 2024
1943
Зеленски за преговорите с ЕС: Днес е исторически ден!

Украинският президент Володимир Зеленски написа в социалната мрежа "Екс", че от днес Украйна пристъпва към реални преговори за присъединяване към Европейския съюз и това е исторически ден за страната, предаде агенция Укринформ.

"Днес е един исторически ден, в който започваме реални преговори за членство на Украйна в ЕС. На 28 февруари, само няколко дни след началото на пълномащабната руска инвазия, подадохме молба за членство. Преди почти две години, през юни 2022 г., получихме статут на страна кандидатка, а миналия декември успяхме да осигурим политическо решение за преговори", написа украинският лидер.

"Благодарен съм на всеки, който защитава Украйна, нашата страна и народ. Благодеран съм на екипа ми, който прави всичко по силите си, за да ни направи част от ЕС. Никога няма да бъдем отклонени от нашия път към обединена Европа, към нашия общ дом на всички европейски народи. Дом, който трябва да бъде мирен", отбеляза Зеленски.

По време на първата междуправителствена конференция в Люксембург днес започнаха същинските преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, посочва Укринформ, цитирана от БТА.

След това ще бъдат отворени 35 преговорни глави. Украйна ще отваря едновременно по няколко преговорни глави използвайки груповия подход, като при преговорите се очаква да има шест групи преговорни глави, отбелязва Укринформ.

Европейският съюз започна преговори за членство с Украйна днес, едно десетилетие след като Русия анексира Кримския полуостров, за да възпре страната да се сближи със Запада - част от поредица от събития, които доведоха двете съседни държави до война, посочва Асошиейтед прес.

По-късно днес Молдова също трябва да започне преговорите си за членство. Макар че събитията са важен етап от европейския им път, приключването на преговорите за двете страни може да отнеме години.

В изказване по повод началото на преговорите, представено чрез видеовръзка, украинският министър-председател Денис Шмигал подобно на президента Зеленски определи това като "исторически ден", който бележи "нова глава" във връзките на страната му с ЕС.