Зеленски забрани достъпа до онлайн казината на украинските военни

Украйна
19:19 - 20 Април 2024
2424
Зеленски забрани достъпа до онлайн казината на украинските военни

В събота, 20 април, президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за ограничаване на използването на онлайн казина от военнослужещите докато действа военното положение в Украйна.

По-рано това решение бе прието от Съвета за национална сигурност и отбрана на страната заради многото негативни последици от използването на хазартните игри в армията - въпрос, който остро бе дискутиран в последно време в Украйна. Указът под № 234/2024 вече е публикуван на официалния сайт на кабинета на президента.

Някои от основните моменти в новия указ са свързани със забрана на регистрацията на няколко акаунта в онлайн казино за един играч, въвеждане на лимит на разходите и времето на участник в играта, въвеждане на Държавна система за онлайн мониторинг. Освен това в едномесечен срок правителството ще трябва да разработи правила, които ограничават всички видове реклама на хазартни игри, както и ще се проведе разяснителна кампания за рисковете от хазарта. Освен това Службата за сигурност на Украйна е инструктирана да извърши проверки на организаторите на хазартни игри.

Петицията за ограничаване на онлайн казината бе организирана от младши сержант Павел Петриченко - военнослужещ от 59-та отделна мотострелкова бригада на украинските въоръжени сили. Петицията бързо събра необходимия брой подписи, за да бъде разгледана от президента. Самият Петриченко обаче не дочака решението, тъй като загина на фронта на 15 април тази година.