Зеленски заплаши, че ще напусне преговорите с Русия

Много градове и селища в Южна и Източна Украйна бяха подложени на обстрел

Украйна
21:00 - 23 Април 2022
5709
Зеленски заплаши, че ще напусне преговорите с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Киев ще напусне преговорите с Москва, ако Русия унищожи украинците в Мариупол и проведе "псевдореферендуми", за да създаде "псевдорепублики" в окупираните от нейните сили зони, предаде Ройтерс.

Зеленски направи това изявление на пресконференция в Киев.

Руските сили в Украйна са опитали да щурмуват завод за стомана в Мариупол, където се укриват войници и мирни граждани, в опит да смажат последната съпротива в града, който е от голямо символично и стратегическо значение за Москва, съобщи Асошиейтед прес. Щурмът беше извършен в навечерието на Великден, след като Кремъл заяви, че неговите сили са завзели опустошения град, с изключение на завода "Азовстал".

Съдбата на украинците в обширния завод засега не е ясна. По-рано днес украинският доброволчески батальон "Азов" публикува видеозапис, заснет два дни по-рано. На него се виждат жени и деца, криещи се в подземния комплекс, някои от тях от два месеца.

Някои от участниците в записа заявиха, че храната им свършва, отбелязва Ройтерс.

Други градове и селища в Южна и Източна Украйна също бяха подложени на обстрел. Тримесечно бебе е сред шестимата загинали, след като руски сили изстреляха крилати ракети по Одеса, съобщи АП, като цитира изявление на украинските власти.