Зеленски заплаши, че Украйна ще разработи ядрено оръжие

"Имаме материалите, имаме знанията. Ако бъде поръчано, ще ни отнеме само няколко седмици, за да получим първата бомба", казал висш украински военен

ЕС
20:32 - 17 Октомври 2024
2195
Зеленски заплаши, че Украйна ще разработи ядрено оръжие

Украйна или ще стане член на НАТО, или ще разработи свое собствено ядрено оръжие. Това обяви  президентът Володимир Зеленски на пресконференция в Брюксел след заседание на Европейския съвет, в което участва.

"Кой се отказа от ядрените оръжия? Всички? Не, само Украйна. Кой се бие днес? Украйна. И затова при нас е така. В разговор с Доналд Тръмп му казах: "Какъв е изходът?" Или Украйна ще има ядрени оръжия - и тогава това е защита за нас - или трябва да имаме някакъв съюз." Освен НАТО днес не познаваме ефективни съюзи“, цитира думите на Зеленски украинското издание "Hromadske".

Украинският държавен глава добави, че Киев е избрал Северноатлантическия алианс, а не създаването на ядрено оръжие. "Вярвам, че Доналд Тръмп ме чу в този случай. Той каза: "Имате справедливи аргументи", добави Зеленски.

Зеленски отново призова неговата страна да получи покана за присъединяване към НАТО. Ако получим знак, че ще влезем в НАТО, ще почувстваме, че не сме сами, каза той. Ако наистина искате Украйна да бъде част от пакта, това трябва да се докаже и с действия. Затова отправянето на покана не е пресичане на червени линии. Това е предпазна мярка и би показало, че Владимир Путин няма да промени света със сила, коментира украинският президент.

Според анализатора на немския таблоид "Билд" Юлиан Рьопке, изявлението на Зеленски е дошло като "истински шок" за западните журналисти. Според него преди няколко месеца високопоставен украински служител е заявил пред изданието и други членове на тесен кръг от политици и служители, че Украйна няма да приеме втори поход на руската армия срещу Киев.

"Имаме материалите, имаме знанията. Ако бъде поръчано, ще ни отнеме само няколко седмици, за да получим първата бомба. Западът трябва "да мисли по-малко за червените линии на Русия и много повече за нашите червени линии", е казал украинският служител.

Украинският военен експерт Олег Жданов смята, че Украйна има научен и технологичен потенциал за създаване на ядрени оръжия от различен тип – както тактически, така и стратегически.

"Най-важното е, че имаме суровини. А Украйна, ако има политическо решение, може да стане страна със затворен производствен цикъл – от добива на уран до производството на ядрено оръжие", казва Жданов, цитиран от УНИАН.

По-рано в четвъртък украинският президент се обърна към лидерите на ЕС с молба за още финансова и военна помощ преди началото на, по думите му, "опасна зима", предаде ДПА. "Ние си написахме домашното", каза Зеленски, но добави, че въпреки усилията на Киев да се подготви за предстоящите студени месеци, Украйна се нуждае от още помощ.

Противовъздушната отбрана и финансовата подкрепа за местното производство на оръжия в Украйна са от най-неотложна необходимост, заяви Зеленски при пристигането си за срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.

ЕС подкрепя Украйна срещу Русия, но приятелски настроената към Кремъл Унгария блокира по-нататъшната военна и финансова помощ за Киев от месеци, посочва ДПА.

"Вашето единство също е оръжие и то е оръжие, което има едно значение за всички нас – безопасност", каза Зеленски в речта си пред лидерите на блока.

В Брюксел днес Зеленски представи плана си за победа, който вчера той представи в украинския парламент, допълва Франс прес. Пред европейските лидери украинският президент изтъкна, че Украйна, която се сблъсква с трудности на бойното поле, трябва да е в силна позиция, преди да започне каквито и да е преговори. "Украйна е готова да остави истинско място на дипломацията, но за това ние трябва да бъдем силни“, подчерта Зеленски пред лидерите на 27-те страни членки.

Преди да представи плана си във Върховната рада вчера и днес пред европейските лидери, Зеленски обиколи редица западни съюзници. Той представи плана си за победа и във Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин и Рим. Вдигане на ограниченията в използването на оръжията, предоставени от Запада на Украйна, разполагане на украинска територия на неядрени оръжия за разубеждаване - това са само част от точките в плана за победа на Украйна. Но нито едно от тези искания за момента не е посрещнато с подкрепа от страна на съюзниците, отбелязва Франс прес.

Планът, представен от Зеленски, призовава и за бързо отправяне на покана към Украйна за членство в НАТО – единствената истинска гаранция за сигурността на страната му, според украинския президент. Но и тук Украйна трябва да прояви търпение. Днес генералният секретар на НАТО Марк Рюте припомни само, че пътят на Украйна към алианса е необратим. САЩ, където на 5 ноември ще има президентски избори, отказват за момента да стигнат отвъд това.

"Украйна ще бъде член на НАТО", заяви днес сутринта Рюте, но допълни "ако въпросът е да знам кога ще се случи това, аз не мога да отговоря на него за момента".

В НАТО официалната линия си остава същата, в това число и след идването начело на организацията на Марк Рюте в началото на октомври. "Ние работим много здраво, за да бъдем сигурни, че украинците ще спечелят“, обеща Рюте вчера пред медиите.

Зеленски заяви днес, че страната му ще продължи да се сражава срещу руските нашественици, дори ако западните съюзници на Киев не се съгласят да подкрепят неговия "план за победа", предаде Ройтерс.