Земеделци и животновъди ще получат 1 млрд. лв. до края на годината

До Коледа ще направим всички плащания, да са доволни хората, потвърди Борисов

Политика
13:50 - 12 Октомври 2019
2630
Земеделци и животновъди ще получат 1 млрд. лв. до края на годината

Българските земеделци и животновъди ще получат близо един милиард лева - от 18 октомври до края на годината. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на посещението си на 15-тото юбилейно "Национално животновъдно изложение Сливен 2019".

Тя присъства там заедно с премиера Бойко Борисов, а цялата им визита беше предавана на живо в профила на министър-председателя.

Танева разясни, че началото ще е на 18 октомври с националната преходна помощ, която е 55 процента от ставката за говеда и кози без селекционен контрол.

Продължаваме с изплащането на държавната помощ за пчели за зимните пръскания, на 1 декември - обвързаната подкрепа за всички категории животни, всички схеми на сто процента окончателни плащания, разясни графика тя.

По думите й, за пръв път в обичайната практика, за първа година, до 20 декември ще бъде платена мярка 13-1 (необлагодетелствани райони). „Парите ги има - национални и европейски“, увери Танева. 

"С Владислав Горанов и Десислава Танева сме се разбрали преди Нова година, около Коледа, да направим всички плащания и хората да са доволни", обобщи премиерът Бойко Борисов.