Земеделци пред фалит заради забавянето на държавна помощ и субсидии

У нас
18:36 - 28 Април 2024
2087
Земеделци пред фалит заради забавянето на държавна помощ и субсидии

Двайсет дни по-късно след първоначално обявена дата - 22 април, ще бъде изплатена така наречената „украинска помощ“ на фермерите и земеделците у нас. Това стана ясно от срещата, която браншовите организации проведоха със служебната власт преди дни.

На края на силите си и с последни молби за още отсрочки към кредитори и работници. В такова положение са голяма част от представителите на сектор земеделие в Кюстендилско, докато чакат обещаната помощ от държавата.

Животновъдният сектор в момента е пред пълен колапс. Всички са взели авансово храна, във вид на зърно и не могат да се разплатят", обясни пред БНТ Антон Тодоров – животновъд.

"Виждам по обявите, че се продават цели стопанства заедно с техника, база и полетата. Помощта, която евентуално ще се изплати, т.нар. „украинска помощ“, мисля, че доста закъсня", подчерта Росен Йосифов – зърнопроизводител.
Освен че изплащането на „украинската помощ" ще се забави с още близо месец, овощарите в региона отчитат забавяне и на всички други субсидии в сектор земеделие.

"Когато има такива закъснения и ние все повече не можем да си обслужваме кредитите, които са съобразени с помощи и субсидии, в един момент започваш да се замисляш дали … сме в правилната сфера", отбеляза Милен Георгиев – овощар.

Средствата, които са били обещани за 22 април от кабинета Денков, не са били предвидени, казват животновъди, чиито представители са присъствали на срещата между служебната власт и синдикатите.

"Оказва се, че в крайна сметка парите, които е трябвало да бъдат отделени, ги няма нито в националния бюджет, нито във Фонд Земеделие и сега откъде ги намериха не знам. За 15 май предполагам, че ще бъдат изплатени, защото вариантът е на 9 юни и ще се създаде напрежение около изборите, ако не бъдат изплатени", категоричен е Валери Йовев – животновъд.

Ако на 15 май обещаните помощи не бъдат изплатени, протестите и блокадите в цялата страна ще бъдат подновени, заплашиха земеделците.