Земеделците се отказаха да блокират АМ "Тракия", потеглиха към Пловдив

Ще шестват в северната част на града

Актуални новини
13:36 - 09 Февруари 2024
1420
Земеделците се отказаха да блокират АМ "Тракия", потеглиха към Пловдив

Блокада на магистралата няма да има, решиха протестиращите край Пловдив земеделски производители. Това е проява на толерантнист и разбиране към гражданите на България. Но това е сигнал към управляващите какво решение ще вземат на днешната среща. Ако няма трайно решение, в понеделник блокада на магистралата ще има, бяха категорични протестиращите. 

Те тръгнаха към Пловдив и ще шестват в северната част на града. Движат по маршрут ул. "Васил Левски", по бул. "Дунав" и бул. "Цар Борис Трети обединител" до Водната палата, където е Областната дирекция по земеделие. По пътя ще блокират и двете кръгови движения - на панаира и при Водната палата.

Припомням, че малко след 11 часа протестиращите земеделци от Пловдив и региона започнаха блокадата на кръговото кръстовище до село Труд. Около 12 часа те запалиха и бали със слама.

 
 
 
"Ако се стигне до споразумение с управляващите на срещата следобед, настояваме да се поставят конкретни срокове и да се дадат гаранции". Това заяви пред протестиращите край село Труд земеделски производители Людмил Работов от пловдивската структура на НАЗ. 


Той подчерта, че има редица неясноти по финансовата част на преговорите и те за са приходите и разходите на собствениците на големите и малките стопанства. "Донякъде може да направим компромис, ако вие решите, но тогава ще поискаме освобождаване от данъци върху субсидиите, които идват от Европа", посочи Работов.

"На всеки е ясно - проблемът е в екоизискванията от Европа. Проблемът не да парите. Затова се вдигнаха и фермерите в цяла Европа, заяви протестиращ земеделец. Ако ще спазваме екоизискванията, настояваме да спре вносът от Украйна и от трети страни, обяви друг протестиращ. Българското земеделие от години върви надолу, но от 2023-та падането е стремглаво", каза зърнопроизводителят Ангел Вукодинов. 


По думите му, земеделските протести през последните дни са доста силни. Имам чувството, че цяла Европа иска ние да платим грешките, кото те са допуснали, отбеляза Вукодинов. Той е категоричен: "Правителството в момента си играе с нас. Главният виновник е финансовият министър, който се крие зад други хора."