Земеделският министър очаква над 6 млн. тона реколта пшеница

Миналата година сме изнесли над 4 милиона тона жито в над 30 държави

Новини
12:51 - 28 Юни 2023
2056
Земеделският министър очаква над 6 млн. тона реколта пшеница

Над 6 милиона тона се очаква да е реколтата от българска пшеница тази година и това е над средния добив, обяви министърът на земеделието Кирил Вътев по време на първата жътва в русенския регион.

България е направила износ на над 4 милиона тона пшеница през миналата година в над 30 държави по света, съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев. Около 30% е повече зърното в складовете в сравнение с минали години, а на срещата в Брюксел с министрите на земеделието на европейските страни е станало ясно, че ще продължи вносът на земеделска продукция от Украйна.

„Трябва да приемем украинската, не само зърнено-житна продукция, а въобще земеделска продукция като даденост и да се адаптираме към тази даденост“.

Според министър Вътев при добра организация с търговските ни представителства извън Европейския съюз България би могла да спечели от износа на пшеница:

„В момента в министерството правим мрежа от контакти с всички наши търговски аташета по света. Проблемът е, че, където до момента сме направили контакт, държавите вече са снабдени с евтино зърно от Русия, обаче“.