Земетресението в Иран - експлозия след ядрен опит?

Актуални новини
13:36 - 10 Октомври 2024
8849
Земетресението в Иран - експлозия след ядрен опит?

Земетресението, което стана в Иран на 5 октомври, приличаше повече на експлозия, пише infoBRICS. В земетресението липсва сеизмична компресионна вълна, което поражда спекулации, че Иран действително е тествал ядрени оръжия този ден, казват експерти.

На 5 октомври местни източници съобщиха, че земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер е станало в пустинята Кавир, на 44 километра югозападно от град Семнан в Северен Иран. Въпреки това, след тези доклади,

някои източници отбелязаха, че това е „странен сеизмичен феномен“, който не отговаря напълно на моделите, които обикновено се наблюдават при земетресения от естествен произход.

Освен това самото място на събитията буди допълнителни съмнения. Това е особено очевидно в случая с пустинята Кавир, където земетресенията са доста редки (последното е през 2010 г.). Интересното е, че в същия ден Техеран издаде NOTAM (Notice to Airmen, известие за безопасност на полетите) над западен Иран – всички полети бяха отменени „от 17:00 UTC до 01:30 UTC до 9 октомври“. Въпреки че районът, засегнат от това предупреждение, е относително далеч от мястото на предполагаемото земетресение, моментът със сигурност е необичаен.

Може също така да се твърди, че NOTAM е свързан с възможността за израелски удари, след като Иран изстреля повече от 180 балистични ракети срещу Израел на 1 октомври. Действията на Тел Авив в Близкия изток, включително преки атаки срещу ирански цели в региона, накараха Техеран да отговори директно. 

Следователно може да се очаква тези ответни атаки да продължат, така че има смисъл Иран да очаква атаки от Израел. Очевидно всяка израелска атака ще засегне западните региони на Иран, което обяснява NOTAM над тази област. Доста странно е обаче, че Техеран твърди, че новината за издаването на NOTAM е фалшива.