Земята се готви за смяна на полюсите

Магнитното поле между Африка и Южна Америка рязко е отслабнало

Мистика
10:47 - 23 Май 2020
26725
Земята се готви за смяна на полюсите

Така наречената Южноатлантическа аномалия се е формирала през последните 5 години. Според учените Земята се е подготвила за промяна на полюсите, съобщава DailyMail. Откритието е направено от група учени от Европейската космическа агенция (ESA), която анализира работата на три специални спътника, предназначени да измерват магнитното поле на Земята. Експертите са определили най-отслабените райони.

Според изследователите аномалията, която се е образувала между Африка и Южна Америка, е един от признаците на предстоящата промяна на земните магнитни полюси - Северният и Южният полюс ще променят местата си. Последно това се е случило преди 780 хиляди години. В момента аномалията провокира смущения в работата на спътници и други космически кораби.

Астрономът Юрген Мацка казва, че отслабването на магнитното поле между Африка и Южна Америка се е развило през последните десет години, но през последните 5 този процес се ускорява значително. В момента е много важно да разберем какви процеси протичат сега в ядрото на нашата планета, изтъква астрономът.

Изследователите отбелязват, че в допълнение към високата скорост на промяна най-загадъчен е растежът на аномалната зона и нейното изместване на запад със скорост от 12 мили в час. Освен това учените забелязват тенденция за разделяне на аномалията в Южна Атлантика на две части.

Учените смятат, че промяната на полюса не се случва за една нощ, а отнема стотици години. През този период на Земята се появяват множество северни и южни полюси.

Изследователитепосочват, че процесът на смяна на полюсите се е забавил твърде много, тъй като би трябвало да се случва веднъж на 250 хиляди години, а последните подобни промени са настъпили преди 780 хиляди години.

Понастоящем учените не знаят как да оценят формирането на аномалията в Южна Атлантика, тъй като не разполагат с достатъчно данни. Те не вярват, че е време да се мзига тревога, но е факт, че сателитите периодично изключват, прелитайки над аномалната магнитна зона.

По-рано екип от учени от Дания и Обединеното кралство също направи предположение относно смяната на полюсите на Земята. Съобено бе, че Северният полюс се движи с огромна скорост към Сибир. Скоростта на това движение се увеличава от 9 на 37 мили годишно от 1999 до 2005 г. Според учените Северният магнитен полюс непрекъснато променя мястото си през последните десетилетия, докато Южният магнитен полюс не се е преместил през последните 100 години. Учените обясняват това с факта, че потокът на външното ядро ​​в тази част на планетата е най-спокоен.