Земята се сдоби с втора Луна

Актуални новини
11:50 - 27 Февруари 2020
1706
Земята се сдоби с втора Луна

Земята вече има втора луна, голяма колкото автомобил. Астрономи от проекта Каталина в Аризона са видели мъждив обект да се движи бързо през небето на 19 февруари. През следващите дни специалисти от още шест обсерватории по света са наблюдавали обекта, наречен 2020 CD3, и са изчислили, че той е свързан гравитационно със Земята от около три години, пише БТА.

Съобщение за откритието, публикувано от Центъра за малки планети, който наблюдава малки космически обекти, уточнява, че "не е открита връзка с известен изкуствен обект". Това означава, че става дума най-вероятно за астероид, прихванат от земната гравитация, докато е преминавал наблизо.

Това е едва вторият астероид, за който се установява, че е прихванат от планетата ни като мини луна. Първият - 2006 RH120, остана около Земята от септември 2006 г. до юни 2007 г., след което се измъкна.

Новата ни Луна вероятно е с диаметър от 1,9 м до 3,5 м и не може да съперничи на основния ни естествен спътник. Тя прави една обиколка около Земята за 47 дни по широка овална орбита, която през по-голямата си част е извън орбитата на Луната.

Тази орбита не е стабилна, така че с времето 2020 CD3 ще бъде изтласкан от Земята. Много е вероятно това да се случи през април, каза Григори Федорец от университета "Куинс" в Белфаст.

Според други симулации на траекторията обаче съдбата на мини луната е различна. Необходими са още наблюдения, за да бъде потвърдено каква ще бъде тя и дали това наистина е временна луна, а не космически отпадък.