Жалба стопира търсенето на шеф на БНТ

Недоволен кандидат за генерален директор отложи обявяването на дата за новия конкурс

Новини
21:43 - 07 Юли 2022
5245
Жалба стопира търсенето на шеф на БНТ

Недоволен кандидат за генерален директор на БНТ отложи обявяването на дата за новия конкурс, след като първия път Съветът за електронни медии не успя да излъчи най-добрия. Името на човека, подал жалба и провокирал юридическия казус, се премълчава. Така или иначе, новият опит да се търси наследник на Емил Кошлуков може да стартира в края на септември или през октомври.

Кой от желаещите да поемат БНТ е оспорил тези действия на СЕМ - Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов или Светлана Божилова, не се знае. Преди седмица нито един от тях не получи нужните за избор 3 гласа в СЕМ. След като съветът не успя да излъчи шеф на БНТ измежду 8-ината кандидати, сегашният директор Емил Кошлуков ще продължи да управлява обществената телевизия до избиране на титуляр.

Жалбата, получена късно в сряда вечерта в СЕМ, е била точно срещу прекратяването на първия конкурс без победител, обясни председателката Соня Момчилова. Така се появил юридически казус пред СЕМ, който не е наясно дали подобен административно-правен акт не би опорочил обявяването на нов конкурс.

Той може да тръгне най-рано в края на септември, когато евентуално ще има и решение на съда, че актът на СЕМ за прекратяване на конкурса не подлежи на обжалване, тълкуват юристи казуса. Иначе трябва да се насрочи заседание на съда и тогава времето за нов конкурс ще се удължи най-малко с месец-два. Редно било обаче да се изчака Темида преди новата процедура, за да не се окаже, че текат 2 конкурса едновременно, ако решението на СЕМ за първия бъде отменено.

При заседанието на СЕМ само Симона Велева поиска обсъждането на процедурата да продължи. И Пролет Велкова, и Габриела Наплатанова заявиха, че не е в интерес на СЕМ да я бави и веднага, щом стане възможно, новият конкурс ще бъде обявен.