Жалба в съда спря вписването на новия управител на ВиК в Монтана

Общество
11:42 - 04 Декември 2023
1328
Жалба в съда спря вписването на новия управител на ВиК в Монтана

Решението на събранието на акционерите за смяна на управителя на ВиК-Монтана Валери Иванов е обжалвано в Окръжния съд в Монтана от община Бойчиновци, която е съдружник в дружеството и новият управител Радослав Георгиев не може да бъде вписан в търговския регистър, докато не приключи делото по жалбата, съобщи  Окръжния съд.

По искането на община Бойчиновци решенията на общото събрание за заличаване на Валери Иванов като управител и вписване на Радослав Георгиев да бъдат обявени за нищожни е образувано частно търговско дело, като съдията Диана Кузманова е излязла с определение, че докато това дело се гледа, то вписването на новия управител се спира. Това определение може да бъде обжалвано в едноседмичен срок пред Апелативния съд в София.

На 28 ноември на общо събрание на акционерите представителите на държавата, които имат 51 процента от акциите във ВиК-Монтана, взели еднолично решение за отстраняване на дългогодишния управител Валери Иванов. Мотив за това е бил отнетият му достъп до класифицирана информация, макар че на 24 ноември достъпът на Иванов е бил възстановен.

На 29 ноември пред сградата на ВиК в Монтана имаше протест от работещите, които заявиха в декларация, че всичките 350 души в дружеството стоят зад Иванов и назначаването на некомпетентен човек от друга област, който никога не е работил в системата на ВиК и няма инженерно образование, ще доведе до тежки последици за управлението на водния сектор в област Монтана. „Водата няма цвят и трябва да се управлява без политически пристрастия, а с отговорност, защото е изключително важна за живота и здравето на хората", заявиха протестиращите, които изразиха готовност за стачни действия, ако това решение не бъде отменено.

Акционери във ВиК –Монтана са държавата с 51 процента и девет от общините от региона, които имат 49 процента. Повечето от общините наскоро са изразили писмено становище, че подкрепят Иванов и желаят той да продължи да бъде управител, тъй като е доказан експерт с 33-годишен стаж и познава отлично цялата водопроводна мрежа в региона.