Жълт код: До 37 градуса ни очакват днес

Опасно гореща вълна в 19 области у нас

Новини
07:44 - 11 Юли 2023
1903
Жълт код: До 37 градуса ни очакват днес

Днес ще бъде предимно слънчево, около и след обяд – горещо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Дневните температури ще се повишат още и максималните ще бъдат между 32° и 37°, в София - около 32°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще се доближи до средното за месеца.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, но след обяд ще се ориентира от изток-югоизток. Максималните температури ще бъдат 28°-30°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра - около 17°.

В сряда ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, по Черноморието: 28°-32°. В четвъртък ще бъде слънчево и горещо. Повишението на температурите ще продължи.

НИМХ издаде предупреждение за опасно високи температури в 19 области у нас.

Жълтият код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик и Благоевград.

В тези райони се прогнозират температури около и над 35 градуса.