Жълтите павета продължават да слягат, пак са за ремонт (СНИМКИ)

В обновения преди месеци участък има размествания, пропадания и стърчащи метални пластини

Новини
13:50 - 12 Март 2024
2386
Жълтите павета продължават да слягат, пак са за ремонт (СНИМКИ)

Пропаднали участъци, големи фуги, клатещи се павета и стърчащи метални елементи - така изглеждат отново емблематичните за столицата жълти павета скоро след поредния им ремонт, за който беше сформирана работна група от експерти.

Те дадоха становище, че не може да се излива специална смола, която да държи паветата в гнездата им, и затова са използвани метални шини. Очевидно и този вариант не е успешен.

Преди време общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ (под чието управление протече ремонтът на паветата) прехвърли топката на ПП-ДБ-СС и попита какво ще предприемат и дали глобата е наложена на изпълнителя.

Общинският съветник Стефан Спасов от ПП-ДБ-СС припомни, че проблемите са вследствие на решения, взети от ГЕРБ.

"Това, което виждаме тук, е порок на управлението през последните 17 години“, каза той и допълни, че фирмата е глобена и се търси решение на проблема.

Вероятно металните лайсни ще бъдат извадени, което ще наложи жълтите павета отново да се ремонтират.

Пренареждането на жълтите павета беше извършено по утвърдена от НИНКН технология, изработена от експертна група от преподаватели от УАСГ и МГУ, инженери и строители. Паветата бяха предварително сортирани по размер, тъй като са с различна големина, а в пренареждането бяха използвани както налични от булеварда, така и такива, които са съхранявани на склад.

Според "Спаси София" максималната глоба за некачественото нареждане на жълтите павета е в размер на 35 624,12 лева, или 5% от стойността на сумата за етап 8. 5 милиона лева е максималната санкция за забава - 30% от цялата стойност на поръчката за ремонт на жълтите павета и пространството около храм "Св. Ал. Невски", която ще бъде наложена с финалното плащане към изпълнителя.

Преди това се очакваше пренареждането да приключи на 15 септември 2023 г. – за първия учебен ден, но това не се случи и булевардът беше пуснат на 1 октомври.

Участъкът, който се пренареждаше беше с размер 2000 кв.м., като самото пренареждане е за сметка на фирмата-изпълнител, а стойността с труд и материали е на стойност 206 хил. лв., които не са заплатени от общината.

Това беше и поредния ремонт на ремонта на жълтите павета в този участък.

Снимки: Агнес Методиева