Жълтите жилетки на бунт заради Covid сертификатите

Общество
17:01 - 22 Юли 2021
3495
Жълтите жилетки на бунт заради Covid сертификатите

Стотици парижани, включително членове на Жълтите жилетки, се присъединиха към протестите, за да изразят възмущението си ковид сертификатите, като някои дори сравниха мярката с „диктатура“.

В събота някои протестиращи носеха жълти звезди, припомнящи онези, които нацистите принуждават да носят евреите по време на Втората световна война.

Говорителят на френското правителство Габриел Атал да осъди "абсолютно ужасните сравнения". От вчера французите трябва да показват сертификат за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19, за да посетят кината, музеите, спортните мачове и други културни обекти във Франция.

Изискванията ще се разширят до барове, ресторанти, болници и пътувания с влак на дълги разстояния през август, а PCR тестовете няма да бъдат безплатни от есента, освен ако не са предписани от лекар.

Реформата идва в отговор на нарастващия брой случаи на COVID във Франция и силно заразния вариант Delta. Сега нивата на заболеваемост надхвърлят нивото на предупреждение от 50 на 100 000 души в Париж и в южната и западната част на страната.