Жан-Люк Годар грабна наградата на ФИАФ за 2019-а

Френско-швейцарският кинорежисьор получи приза в Лозана

Култура
12:04 - 13 Април 2019
2620
Жан-Люк Годар грабна наградата на ФИАФ за 2019-а

Френско-швейцарският кинорежисьор Жан-Люк Годар получи наградата на Международната федерация на филмовите архиви (ФИАФ) за 2019 година, съобщи Суисинфо.

Наградата му бе връчена в четвъртък по време на годишния конгрес на ФИАФ в Лозана като признание за неговия усет и интерес към работата с архиви.

Наградата е присъдена за първи път през 2001 година на американския режисьор Мартин Скорсезе. Други носители на признанието са шведският режисьор Ингмар Бергман, полският режисьор Анджей Вайда, белгийските режисьори братята Жан-Пиер и Люк Дарден.

Роденият през 1930 година Годар е един от малкото живи представители на "Новата вълна" във френското кино. Той е режисьор на филми като "До последен дъх" (1960) и "Презрението" (1963).

Творческата сила на Жан-Люк Годар е дълбоко вкоренена в обширното му познание на историята на киното и с по-голямата част от труда си той отдава почит към велики кинокласици, се казва в изявлението на ФИАФ.

Годар посвети наградата в памет на американската кинодеятелка Айрис Бари - първата директорка на филмовия отдел в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и една от основателките на ФИАФ.