Жан-Люк Годар си е отишъл след асистирано самоубийство

Евтаназията е извършена в Швейцария, където законът я разрешава

Култура
11:18 - 14 Септември 2022
1498
Жан-Люк Годар си е отишъл след асистирано самоубийство

Жан-Люк Годар, колосът на френската „нова вълна“ в киното, е прекратил живота си по собствено желание, потвърди адвокатът му, цитиран от „Монд“.

91-годишният режисьор си отиде на 14 септември чрез асистирано самоубийство заради влошено здравословно състояние, споделя Патрик Жанре, съветник на Годар по правни въпроси.

Евтаназията е извършена в Швейцария, където законът разрешава асистирано самоубийство при някои тежки медицински състояния и по желание на пациента. „Той не беше болен, просто изтощен – разказва пред „Либерасион“ анонимен източник, близък до семейството. – Затова взе решението да прекрати живота си. Това бе изцяло негово решение и за него бе важно да се знае.“

В минали медийни изяви Годар е споделял вижданията си относно смъртта – на филмовия фестивал в Кан през 2014 г. споделя, че не настоява да живее на всяка цена: „Ако съм твърде болен, нямам никакво желание да ме разкарват в инвалидна количка… Никакво“.

На въпроса дали би прибегнал до асистирано самоубийство, той отговаря положително, но допълва, че решението е твърде трудно. Франция, където режисьорът е роден и прекарва голяма част от живота си, позволява на лекарите да поддържат тежко болните пациенти под упойка до сетния им час, но все още не разрешава асистираното самоубийство, отбелязва „Гардиън“.

Дни преди смъртта на режисьора френският президент Еманюел Макрон заяви, че започва национален дебат за евентуалното разрешаване на евтаназията и асистираното самоубийство. Самият държавен глава е заявявал, че подкрепя разширяването на правомощията на лекарите, но отбелязва, че „въпросът не е никак прост или лек“.