Жан-Мари льо Пен се възстановява след сърдечен удар

През февруари 2022 г. той също беше хоспитализиран след подобна уплаха

ЕС
20:08 - 16 Април 2023
2579
Жан-Мари льо Пен се възстановява след сърдечен удар

Жан-Мари льо Пен, ветеранът и бивш лидер на крайната десница във Франция, се чувства "добре" в болница след лек сърдечен удар.

Това съобщи за АФП неговата дъщеря и наследница Марин льо Пен в неделя.

Бащата и дъщерята през последните години преживяха сериозни публични политически и лични разриви, докато Марин льо Пен се опитваше да превърне крайната десница в избираема и конкурентна сила във Франция.

Нейният 94-годишен баща, който през последните години смущаваше най-малката си дъщеря с коментари, често е имал пристъпи на лошо здраве и сега рядко се изказва публично.

През февруари 2022 г. той също беше хоспитализиран след подобна уплаха.

"Той се справя добре и благодаря на всички, които се интересуваха от здравето му", заяви Марин льо Пен, която загуби от Еманюел Макрон на последните два президентски избора във Франция.

"Все още не съм го видяла и ще го направя скоро, но той се справя добре и това е най-важното", каза тя.

Тя допълни, че баща ѝ, който беше хоспитализиран в събота, ще се нуждае от някои контролни прегледи, тъй като до 95-ия му рожден ден остават само няколко месеца.

Жан-Мари Льо Пен, който пет пъти се е кандидатирал за президент, предизвика шокови вълни във Франция през 2002 г., когато победи социалистическия министър-председател и стигна до втория тур на изборите срещу президента Жак Ширак.

Бившият парашутист е съосновател на Националния фронт (НФ) - по-късно преименуван на Национално обединение (НО) от дъщеря му Марин - и в продължение на десетилетия се противопоставяше на имиграцията.

Макар че политическата му съдба рязко се променяше в продължение на повече от половин век - заради неприкрития му расизъм го наричаха "дяволът на републиката" - веднъж той се похвали, че възходът на крайната десница в Европа показва, че идеите му са станали популярни.

По-късно дъщеря му се опита да изчисти имиджа на партията и през 2015 г. го изхвърли от нея заради изказването му, че Холокостът е просто "детайл" от историята.

Оттогава насам партията е направила значителни пробиви в европейската и френската политика.

Марин льо Пен получи рекордните за крайната десница 23,15 % от гласовете на президентските избори през 2022 г. и макар че отново загуби от Макрон на втория тур, беше много по-конкурентна, отколкото през 2017 г.

На последвалите парламентарни избори партията спечели 89 места в парламента, превръщайки се в основната опозиционна сила в камарата на страната.