Жана д'Арк ни жена, ни мъж в нов лондонски спектакъл

"Историята е предоставила безброй прекрасни примери за изобразяването на Жана като жена. Тази постановка предлага възможност за друга гледна точка", казват от Шекспировия театър "Глоуб"

Култура
14:55 - 12 Август 2022
2976
Жана д'Арк ни жена, ни мъж в нов лондонски спектакъл

В нова постановка на Шекспировия театър "Глоуб" в Лондон, посветена на живота на Жана д'Арк, легендарната френска героиня ще бъде представена като небинарен персонаж, предаде ДПА. Историческата фигура е известна с това, че безстрашно води французите в битки срещу английските войници по време на Стогодишната война и традиционно е изобразявана като жена.

От управата на театъра казват, че пиесата "Аз, Джоан" (Аз, Жана) ще "предложи възможност за друга гледна точка", когато бъде поставена на сцена по-късно този месец.

Главната роля е поверена на Исобел Том, която също използва местоименията "те/тях". Сценарият е променен, за да бъдат различни местоименията за френската светица-покровителка.

"Векове наред Жана д'Арк е културна икона, представяна в безброй пиеси, книги, филми и т.н.", казва Мишел Тери, артистичен директор на театър "Глоуб".

"Историята е предоставила безброй прекрасни примери за изобразяването на Жана като жена. Тази постановка предлага възможност за друга гледна точка. Това е ролята на театъра: просто да задава въпроса "представете си, ако?"

"Театрите правят пиеси, а в тях всичко е възможно. Шекспир не е писал исторически точни пиеси. Той е използвал фигури от миналото, за да задава въпроси за света около себе си", допълва тя.

"Шекспир, както и театър "Глоуб", не са се страхували от неудобството", казва още Мишел Тери.

Изявление на сайта на театъра потвърждава, че той е "ангажиран да се превърне в приобщаваща и разнообразна организация", готова да направи "необходимата промяна".

"Стремим се да създаваме култура и среда, в която изживяването на всеки в Шекспировия театър "Глоуб" е равностойно, приобщаващо и справедливо", се посочва още в съобщението. 

Любителите на театъра ще могат да гледат новата постановка на сцената на "Глоуб" от 25 август до 22 октомври.