Жана Суслина от Болград стана “Българка на годината”

Украйна
18:55 - 16 Ноември 2023
4183
Жана Суслина от Болград стана “Българка на годината”

Жана Суслина - бесарабска българка от Болград спечели наградата "Българка на годината - Света Злата Мъгленска". Тя й беше връчена от вицепрезидента Илияна Йотова по време на ежегоден конкурс.

Организатори е Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Конкурсът отличава българки, които с дейността си съхраняват и популяризират българщината зад граница.

Целият професионален път на Жана Суслина е свързан с образованието и възпитанието в духа на традиционните български ценности. Тя е била директор на Болградската гимназия "Г. С. Раковски". Създател е на Центъра на бесарабските българи в България, в момента е директор на Отдела за култура, спорт, туризъм и работа с младежта в Болградския градски съвет. Жана Суслина не успя да приеме лично наградата, тъй като продължава да помага на своите съграждани в раздираната от война Украйна.

В приветствието си вицепрезидентът припомни дългогодишната си съвместна дейност с Жана Суслина. Йотова подчерта важността на националната политика за българите в чужбина. "Благодарение на тях пазим и разпространяваме българщината. Такава политика е важна и за българските деца, които се раждат в чужбина - да знаят своя роден език, да познават България", посочи тя.

Изпълнителният директор на агенцията Райна Манджукова благодари на вицепрезидента Йотова за доброто сътрудничество и постоянната подкрепа за българите в чужбина.