Жандармерия обсади дома на Киро Японеца във "Факултета"

Новини
16:33 - 13 Ноември 2021
17455
Жандармерия обсади дома на Киро Японеца във "Факултета"

Жандармерия е влязла в столичния квартал "Факултета".

Спецчастите се намират около къщата на Кирил Киров, известен като Киро Японеца.

Проверява се информацията, че служители от 3-то РПУ прикриват купуването на гласове в махалата, твърдят източници на bTV.

Все още няма яснота дали акцията касае точно него и дали има задържани.

Повечето роми са се прибрали по домовете си и не искат да излезнат до тях.

Кирил Киров, който бил "готов да съдейства на полицията за разкриване на престъпността в кв. "Факултета", е знакова фигура на ъндърграунда буквално от самото му зараждане в постдемократичния период.

Когато на 25 април 1995 г. започва кървавият "пубертет" на подземния свят с убийствто на боса на ВИС Васил Илиев, Японеца е сред най-цитираните вероятни поръчители. Разбира се, нито едно доказателство не е намерено в тази насока.

При едно нахлуване на барети у дома му се открива арсенал от оръжие, но после всичко се оказва законно. Делото финално се маргинализира до един единствен пистолет с изличени номера, но след случайна грешка  в протоколите, адвокатите лесно го събарят.

Киров беше обект на няколко атентата, като най-сериозният е през април 2005 г., когато е прострелян с флоберка пред собствената му лъскава сграда на бул. "Васил Левски". Попадението е в малкия му мозък, куршумът се пръсва на много парчета, а най-"оптимистичните" прогнози са, че ако изобщо оцелее по някакво чудо, ще е неподвижен жив труп.  

В медиите излиза един "легендарен" кадър как при изписването близки изнасят неподвижния Киров от ВМА, седнал на истински златен трон.