Жандармерия охранява входа на ЦИК , помолиха двете крила на ДПС да го освободят

Премиерът Главчев призова служителите на МВР да не се поддават на провокации

Политика
09:00 - 02 Септември 2024
1666
Жандармерия охранява входа на ЦИК, помолиха двете крила на ДПС да го освободят

Днес в 9.30 часа Централната избирателна комисия започва прием на документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. От Комисията обявиха, че регистрацията ще продължи до 11 септември, което значи, че формациите имат десет дни да си разрешат вътрешните противоречия, ако искат да се явят на изборите.

Жандармерия охранява входа на Централната избирателна комисия (ЦИК). Охранителите помолиха представителите на двете крила на Движението за права и свободи (ДПС) да освободят входа на институцията. Премиерът Главчев призова служителите на МВР да не се поддават на провокации.

От вчера представителите на двете крила в ДПС пазят място пред ЦИК, за да бъдат символично първи за регистрацията за изборите. И двете формации - на Доган и на Пеевски - твърдяха, че са дошли преди другите. Младежите на ДПС, симпатизиращи на почетния председател, заявиха, че са тук от вчера сутринта. От ДПС с председател Делян Пеевски заявяват, че са пред ЦИК от петък, за да пазят ред. Кой ще регистрира "автентичното" ДПС зависи от ЦИК и при евентуално обжалване - от Върховния административен съд.

Пеевски обяви, че е подал електронно заявление в ЦИК

"ДПС-Ново начало е подало електронна заявка в ЦИК за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври", съобщи в ранни зори в писмо до медиите Делян Пеевски.

"ДПС-Ново начало вече е факт. В 00:05 ч. на 02.09.2024 г. подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Ние сме иновативни и модерни. Заедно сме в името на хората. Винаги ще бъдем до хората и ще работим за хората. Най-хубавото предстои!", заяви Пеевски.

ДПС на Доган: Ние сме първи

На свой ред Валентин Тончев каза, че той и Ибраим Зайденов са упълномощени от председателя на ДПС Джевдет Чакъров и ще регистрират ДПС с лидер Ахмед Доган за предстоящите избори. Коментарът си Тончев направи пред журналисти пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Както вчера ви казахме, ние сме първи пред ЦИК, отбеляза Валентин Тончев. Аз, в качеството си на народен представител, и младежкият председател Ибраим Зайденов сме упълномощени от председателя на ДПС Джевдет Чакъров. Ние сме първите пълномощници тук и буквално след един час първи ще регистрираме ДПС с лидер Ахмед Доган за предстоящите избори, заяви той.

"Пеевски чете указанията на ЦИК, както чете и устава на ДПС", каза още народният представител.

По-рано, в отговор на въпрос във връзка със ситуацията с двете крила на ДПС и кое от тях ще може да се регистрира за изборите, заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева беше категорична, че Комисията не може да коментира вътрешно-партийни въпроси.

Междувременно почетният председател на ДПС Ахмед Доган е напуснал резиденцията в Росенец,  съобщи бТВ, чийто екип е бил допуснат в имота от собственика Данаил Папазов. От разпространените кадри, че вижда, че резиденцията и дворът са пусти. 

Регистрацията в ЦИК започва в 9.30 часа

Според публикуваната хронограма на изборите всеки работен ден от днес до 11 септември от 09:30 часа до 17:00 часа партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите. До 11 септември ЦИК следва да регистрира партиите и коалициите за участие в изборите  започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Тогава ще стане ясно и кои са политическите формации, които се включват в надпреварата за гласовете на избирателите на шестия поред предсрочен парламентарен вот от 2021-а година досега.

Заявлението за регистрация на партия се подписва от лицето или лицата, които я представляват според актуалната й съдебна регистрация или от изрично упълномощено от тях лице.

Посочват се пълното или съкратено наименование на партията според съдебната й регистрация и наименованието й, заявено за изписване в бюлетината.

Представя се удостоверение за актуално правно състояние, издадено от Софийския градски съд не по-рано от 27-и август - датата на издаване на указа на президента за насрочване на изборите; образец от подписа на представляващ партията и образец от печата й, както и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията.

За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят и депозит от 2500 лева.

Главчев: Служителите на МВР да не се подават на провокации

Служебният министър-председател Димитър Главчев проведе разговор със служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков във връзка със започналия процес по подготовка на изборите, които предстои да се проведат на 27 октомври, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Премиерът беше категоричен, че е от първостепенно значение служителите на МВР, както и досега, да спазват стриктно закона и да не се поддават на никакви провокации. Провеждането на честни и свободни избори е водещ приоритет на служебния кабинет и следва да се работи при пълна прозрачност и равна отдалеченост от всички политически сили. Главчев припомни, че организацията на вота е задължение на ЦИК и правителството съдейства за осъществяването на логистиката.

Същото послание премиерът Димитър Главчев отправи и на срещата с министри и с областните управители през изминалата седмица, добавиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят призова органите на изпълнителната власт да действат само в рамките на правомощията си, като е изключена всякаква намеса в политическите процеси или каквато и да било проява на партийна пристрастност. За премиера Главчев е важно всеки да изпълнява съвестно задълженията си, посочиха от пресслужбата и допълниха, че в противен случай премиерът няма да се поколебае да се раздели с проявилите небрежност или недобросъвестност.