Жега: Испания включи всичките си газови централи

Енергийната система издъхва заради повишената консумация на ток за охлаждане

Новини
08:39 - 21 Юли 2023
4628
Жега: Испания включи всичките си газови централи

Испания трябваше да прибегне до всички налични газови централи, за да се справи с нарастващото търсене на електричество, предизвикано от високите температури през последните дни, предава "Ройтерс", цитирайки индустриалната асоциация Sedigas в четвъртък.

Страната, подобно на много други, беше засегната от гореща вълна, която повиши температурите над 40 градуса по Целзий. В опит да се справят с високите температури, испанците разчитат на климатиците си, което увеличи търсенето на електроенергия.

Във вторник, когато тези централи произвеждаха около 30% от общото електричество, "системният оператор трябваше да прибегне до всички налични единици за производство на природен газ, за ​​да може да отговори на търсенето", каза Sedigas.

Тези газови централи, известни още като електроцентрали с комбиниран цикъл, играят ключова роля, особено през ранните часове на нощта около 22:00 часа, когато търсенето на енергия остава високо, а приносът от слънчевите централи е минимален.

Между 1 юни и 19 юли централите за природен газ са произвели около 22% от електроенергията в страната, каза Sedigas. Миналата година те са произвели почти една четвърт от електроенергията в Испания.

В резултат на увеличения енергиен консум, дори големите търговски вериги като El Corte Inglés заявиха, че продажбите на климатици са скочили, както и интересът към охлаждащи подложки за домашни любимци.