Жега в магазина: Мухлясал хляб и миризливо месо

Новини
22:16 - 07 Юли 2020
6936
Жега в магазина: Мухлясал хляб и миризливо месо

Високите летни температури докараха риск за качеството на хранителните стоки - от няколко дни потребители масово се жалват от развалени продукти по щандовете в магазините. Повечето оплаквания са за колбаси и месо с лош дъх, но не са малко и случаите, в които се продават и „мръднали” консерви, лютеница и всякакви други уж издръжливи в жегата стоки.

За салами и кренвирши с буквално прокиснал вкус, макар и да са в срок на годност, сигнализираха купувачи, които в крайна сметка са изхвърлили продуктите. Повечето некачествени колбаси най-често са от нарязаните на витрините - обикновено те са по-нетрайни и трябва да се консумират до 2 дни. За жалост, най-редовна гледка, и то в известни хипермаркети, са изсъхнали и лошо изглеждащи колбаси, очевидно престояли на витрината. В най-лошият вариант може да ги видите и променили цвета си до неприятно сивкаво.

Въпреки че възмутени купувачи често предупреждават продавачите, че не е редно храната на витрината да се предлага в такъв вид, „изложението” на престояли и зле изглеждащи салами и луканки си е масово явление. Най-често горният слой на колбасите хващат коричка и менят цвета си, а търговците дори не си правят труда да прочистват металните кутии.

„Възмутително е, не може да ти пълнят пакетите с очевидно престоял продукт, който е явно, че и на вкус ще е лош”, дразнят се не без основание клиентите. Съветът е ясен - в топлото време избягвайте да купувате колбаси, най-вече меки - те се развалят са нула време и рискът да не издържат, е голям, дори да бъдат съхранявани в хладилник.

Мнозина се оплакват и от щандовете за месо, от които са купили мръвка или готово смляна кайма с неприятен дъх. „Месото не беше чак развалено, но нямаше дъх на прясно и вкусно, а на нещо неприятно, което стига, за да те отблъсне и да не си и помислиш да го опиташ”, ядосват се потърпевши.

Често и смляната кайма има неприятен дъх, макар да е в срок на годност. „Вместо да има хубав аромат, та да ти иде да я изядеш сурова, допълнителният дъх на смляното месо отблъсква и дори като мине през фурната, не ухае добре”, жалват се потърпевши купувачи, които по неволя експериментирали с недобре съхраняваното месо.

Столичани обаче алармират и за развалени консерви, които принципно имат трайност по 2 години. Купувач от южните квартали се оплака от закупена преди дни консерва с царевица от известна марка от известен столичен хипермакет. Зърнената храна обаче се оказала прогнила и с ужасна миризма. „Консервата имаше посочен срок на годност 2022 година, а се оказа напълно негодна за употреба. Изхвърлих я веднага след отварянето заради смрадта, която се понесе от кутията”, разказа пред „Уикенд” жената.

На високите температури не издържа и пакетираният хляб -  потребители се гневят, че в последните дни са купували мухлясали самуни от щандовете на известен столичен  хипермаркет. „Хлябът имаше син мухъл по коричката, изобщо не ставаше за ядене. Учудихме се, защото от този щанд самуните се разграбват бързо и всеки ден се зарежда с нови”, изразиха недоумението си хората. Но пък често целофановите опаковки запаряват самуните и при високите температури, мухълът не му мърда. Заваляха оплаквания и от развалена лютеница, прокиснала в жегата.

Според хора от бранша, причината за бързото разваляне на храните са не просто високите температури, а лошо съхраняваните стоки. В много от хипермаркетите не се поддържа достатъчно ниска температура, а хладилните витрини са слаби и не могат да съхранят капризните стоки, които няма как да издържат на топлото. Така или иначе, бъдете внимателни при покупките на храна в жегите, особено в магазините, в които явно се вижда, че не се поддържат качествени хладилници и витрини.