Жегата атакува психиката , прави ни агресивни

Рязката смяна на температурата може да докара инфаркт

Здраве
08:40 - 22 Юни 2019
6890
Жегата атакува психиката, прави ни агресивни

Резките промени в температурата действат зле на организма - предизвикват колебания в кръвното налягане и сърдечни аритмии, които понякога довеждат до инфаркт или инсулт, предупреждават лекарите преди горещниците през юли. Смяната на топло със студено и обратното влияят сериозно и върху човешката психика.

Естествено, възрастните са най-потърпевши в тежките жеги - високите температури оказват влияние върху сърдечно-съдовата им система и затова към тях съветът на специалистите е категоричен - стойте вкъщи, ако живакът скочи над 30 градуса. В пиковите часове на топлото пък разходките навън са направо противопоказни.

Ако на човек му стане лошо след продължително въздействие на високи температури и усети напрежение или състояние, подобно на паническа криза, необходимо е по най-бързия начин да охлади главата си. Това може да стане по най-простия начин - като се подложи на умерено хладна водна струя от душа или застане под хладния въздух на климатика. Това е спешната мярка, след която по най-бързия начин трябва да се потърси медицинска помощ. Ако се стигне до инфаркт или инсулт, напрежението може да се пренесе по цялото тяло. 

Слънчевите очила са много по-важни, защото силната светлина на слънцето „взривява" за минути човешката психика, коментира специалистът. Високите температури и силната слънчева светлина провокират агресия и влияят негативно върху човешката психика. По думите му обикновено силните жеги създават проблеми със съня, нервно напрежение и раздразнителност. При хората с натрупана тревога се засилва агресията. Трябва да се има предвид, че факторът температура действа много бавно върху психиката на човек. За да може голямата жега да провокира импулсивност и раздразнителност, въздействието трябва да трае поне един месец, твърдят лекарите.

Изключително бързо влияе и светлината. Тъй като почти 15 часа в денонощието е светло, това на практика дразни мозъка. Променя се светкавично биоелектричната активност на мозъка и протичането на психичните процеси. Оттам нататък човек става като бърза кола на магистралата. Затова по време на лятото се изострят агресивните реакции, коментира психиатърът д-р Веселин Герев. Жегата влошава психичното състояние и провокира неадекватност. 

Когато главата на човек прегрее, той чувства главоболие, световъртежи, вътрешно напрежение, тревожност, безпокойство, които впоследствие се трансформират в агресия. Летният период е особено критичен за хората, страдащи от тежки психични разстройства като шизофрении и биполярни фиктивни разстройства. При тях състоянието драстично се влошава, особено ако не взимат редовно лекарствата си, категоричен е медикът.