Жегата съсипва кораловите рифове във Флорида

Учени създават  нови техники за размножаване и трансплантиране на здрави корали

Новини
20:30 - 16 Юли 2023
2312
Жегата съсипва кораловите рифове във Флорида

Повишаването на температурата на водите във Флорида заради изменението на климата предизвиква екстремен стрес за кораловите рифове, който води до избелване, съобщи Асошиейтед прес. 

"През последната година това беше наистина депресиращо, защото ние наблюдаваме много промени",  казва Майкъл Стъдиван, учен от програмата за мониторинг на коралите към Националното управление по изследване на океаните и атмосферата. 

От една седмица температурата на водата край Флорида е към 35 градуса Целзий. Нормално по това време на годината тя е от 23 до 31 градуса Целзий. 

Екстремните горещини са предизвикали избелване на коралите, при което те изхвърлят цветните си водорасли симбионти, при което стават бледи и уязвими. 

В отговор на кризата Националното управление по изследване на океаните и атмосферата и Морската лаборатория и аквариум Моут обединяват ресурсите си, като създават  нови техники за размножаване и трансплантиране на здрави корали. Те отглеждат коралови фрагменти в разсадници, като осигуряват и жизнеспособността им, преди да ги въведат в океана.

Кораловите рифове са дом на милиони видове морски обитатели. Те поддържат здрави океанските хранителни вериги и защитават бреговете. Кораловите рифове във Флорида са и туристическа атракция.