Жегата убила 1300 души по време на поклонението в Мека

Максималните температури в Саудитска Арабия достигнаха 51,8 градуса

Новини
13:05 - 24 Юни 2024
1884
Жегата убила 1300 души по време на поклонението в Мека

Повече от 1300 души са починали по време на тазгодишното поклонение в Мека. Черната статистика оповестиха властите на Саудитска Арабия.

Всяка година милиони се стичат на светите за мюсюлманите места и смъртните случаи са много.

Саудитска Арабия често е критикувана, че не прави достатъчно за безопасността на поклонниците, но от Рияд казват, че са осигурили медицински грижи. Според тях причината за многото фатални случаи е неразумното участие в обиколките под силното слънце.

Тази година по време на хаджа имаше ден с максимална температура 51,8 градуса.

През последните 30 години, инциденти като блъсканици и пожари в палатки са довели до стотици смъртни случаи по време на Хадж, което принуди саудитското правителство да изгради нова инфраструктура. Сега властите се сблъскват с нови предизвикателства, свързани с предпазването на поклонниците от екстремните горещини.

Хадж е ежегодно поклонение, което милиони мюсюлмани извършват до саудитския град Мека с цел да изпълнят религиозните ритуали, заръчани от Пророка Мохамед преди 14 века. Хадж се пада в различни времена от годината, тъй като ислямският календар е лунен и годината му е с около 11 дни по-кратка от слънчевата година. Това означава, че датите на Хадж се променят всяка година според грегорианския календар.

Поклонниците използват чадъри, за да се предпазят от слънцето, а саудитските власти отправят предупреждения към тях да пият вода и да избягват да бъдат навън в най-горещите часове на деня между 11:00 и 15:00 часа. Въпреки тежките условия, Хадж остава едно от най-големите масови събирания в света и е дълг за всеки мюсюлманин да го направи веднъж в живота, ако може да си го позволи.