Желязков кани Роберта Мецола у нас, тя постави условие

Новини
15:58 - 12 Май 2023
1832
Желязков кани Роберта Мецола у нас, тя постави условие

Председателят на Народното събрание Росен Желязков е поканил на посещение у нас председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя се съгласила, но с условия - да имаме парламент.

Желязков участва в среща в НС с българските евродепутати за влизането ни в Шенген, еврозоната и ролята на страната ни в Европейския съюз. На нея присъства и евродепутата от ДПС и "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който предложи на Желязков да покани Мецола у нас.

"Тя се проявява все по-усилено като един от новите лидери, които прави промени в общественото разбиране за Европа. Самото ѝ присъствие, разбира се подплатено с дебати с народните представители, би дало добра дълбочина на нашето разбиране като парламент за ролята на България в европейските институции", каза Кючюк.

Оказа се, че Желязков вече го е направил - по време на срещата им в Прага през април.

"Тя беше свързана с обстоятелството, че от българското председателство насам, председателят на Европейския парламент не е идвал. А дори и това не го считаме като посещение на председател на парламента, тъй като то беше част от програмата и календара на самото председателство", каза Желязков.

"На тази покана госпожа Мецола каза "С удоволствие", но разбира се, уговорката е, ако има парламент. Така че това е единственото условие, за да дойде", обясни още Желязков.