Желязков за летище "София": Отлагането не означава опрощаване на плащания

Който има желание може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това, каза транспортният министър

Топ
13:39 - 07 Април 2021
2388
Желязков за летище "София": Отлагането не означава опрощаване на плащания

Правителството одобри изменение на концесионния договор за Летище София, което предвижда отлагане на годишни плащания от концесионера към държавата.

Изменението е предложено от транспортния министър Росен Желязков и е оправдано с намалелите пътувания заради пандемията.

Желязков изтъкна, че отлагането не означава опрощаване на бъдещите плащания, както и че този месец държавата ще получи 660 милиона лева първоначално възнаграждение от концесионера. 

"В момента имаме подписан концесионен договор, който е правно валиден и обвързващ. Всички теми, тези, идеи, твърдения, политиканстване на тема мораториум върху нещо, което вече е факт, е правен нихилизъм и държавнически волунтаризъм.

Който има желание, в следващото управление може да пристъпи към прекратяване на договора с всички последици от това, но ще трябва да отговори на следния въпрос - и това трябва да бъдат отговори на държавници, защо някой иска да лиши приходната част от бюджета сега и веднага с 660 милиона с ДДС, който приход е един от анализираните от БНБ като рисков, ако не бъде получено първоначалното концесионно възнаграждение,“ коментира министърът на транспорта. 

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на брифинг, че на днешното заседание на правителството ще бъде гласувано да се отсрочат плащанията на концесионера на летището за срок от 10 години, но той ще получава такси и дивиденти за своята дейност.