Желязната мацка, която дърпа конците в Челси (СНИМКИ)

Нещо за четене
14:50 - 15 Юни 2021
9002
Желязната мацка, която дърпа конците в Челси (СНИМКИ)

От няколко дни всички погледи са вперени в различни точки на Европа, за да наблюдават Европейското първенство, разпръснато за първи път в 11 държави. Бушуващите страсти на футболните фенове не утихват, а те чакат всеки задаващ се мач, тъй като надпреварата беше отложена с година заради пандемията. За привържениците на Челси тази година е малко по-особена, тъй като техните любимци стъпиха на футболния трон на на Стария континент. През май Челси стана европейски шампиони за втори път в своята историята - победа с 1:0 на финала над Манчестър Сити. През този сезон сините от "Стамфорд Бридж" направиха истинска сензация в най-елитното европейско състезание, но малко хора знаят, че голяма заслуга за това има една дама. Може би най-влиятелната жена в света на футбола - Марина Грановская.

Мистериозният рускиня има най-големи правомощия на „Стамфорд Бридж“ и именно тя е отговорна за формирането на този отбор на шампиони, воден от треньора Томас Тухел.

Марина Грановская е на 46 години, тя е член на Съвета на борда на директорите в Челси, или по-точно - дясната ръка на Роман Абрамович.

Назначаването й не беше помпозно, но предвид влиянието й досега върху бизнес империята на Роман Абрамович - собственик на този футболен клуб, може да се каже, че Марина дърпа конците в лондонския клуб.

Когато Роман Абрамович реши да върне Жозе Моуриньо на треньорската позиция на Челси, тази жена изигра водеща роля в това. Нейната дума беше от решаващо значение при наемането на няколко ключови играчи. Засега зад кулисите нейната сила стана видима за обществеността.

Когато е назначена за член на борда на Челси, кратката й биография е публикувана на уебсайта на клуба. Известно е, че през 1997 г. тя е завършила Московския държавен университет с най-високи оценки.

Влиянието й в петролната компания, в която е била назначена след дипломирането си, нараства рязко, до продажбата му, когато други сфери от бизнес империята на Абрамович са й възстановени. След като купи английския клуб, руският милиардер доведе Марина Грановская на "Стамфорд Бридж". И успя за дълго време да я скрие от обществеността.

Тя, също като шефа си, умело се криеше от очите на хората и медиите до 2010 г., когато започна да присъства на заседанията на борда. Грановская не е активна и в социалните мрежи. Страницата й във Фейсбук беше активирана през 2007 г., но е много добре защитена. Там може само да се разбере, че тя е учила изкуство във факултет „1113“, както и че е участвала в бизнеса на „Milhaus Capital“ - британско холдингово дружество, основано през 2001 г. с цел управление на имотите на Абрамович. Седалището на тази компания сега се намира на "Стамфорд Бридж".

Твърди се, че милионерът не знае почти нищо за личния й живот и никога не прави изявления пред медиите.

Желязната лейди, както още я наричат, е отговорна за изпълнението на много от идеите на Роман, базирана на принципа "Казвам, разбрахте", наред с други неща, тя изигра ключова роля за Челси Жозе Моуриньо през юни 2013 г.

Твърди се, че нейната дума е последната по отношение на трансферите, но и сключването на сделки със спонсори, така че наред с други неща тя отговаря за договора с известна марка и производител на спортно оборудване, който ще плаща 60 милион паунда годишно на Челси до 2032 година, което е третият най-скъп договор от този тип в света.

Марина получи прякора Желязната лейди и мнозина твърдят, че зад привидната външност на изискана и елегантна дама всъщност се крие силна и непримирима жена. Един от многото анекдоти, които свидетелстват за нейния характер, е този с Джон Тери, когато те се караха за нов договор. Когато изпусна нервите си, тя даде ясно послание на прочутия играч: "Подписваш или се махай, по дяволите!"

Представители на Реал Мадрид се убедиха, че Марина не е лесен преговарящ по време на трансфера на Еден Азар - една от големите звезди тогава на Челси, който в крайна сметка премина в Кралския клуб, но рускинята здраво ги изпоти.

За нейната изобретателност и находчивост свидетелства и фактът, че тя е проектирала лондонския клуб да грабне цяла армия от млади, изключително талантливи играчи и след това да ги изпрати под наем, за да се развиват и достигнат желаното качество.

Откакто Марина Грановская дойде в „Стамфорд Челси“, сякаш той изтри всички рискове, породени от финансовия феърплей. Това, което Марина прави в Лондон, е възхитително и за да разберем, ще ни трябват химикалка, хартия и калкулатор. И много нули под въпросителните.

Руският магнат Роман Абрамович сляпо й се доверява и никога не поставя под съмнение нейното решение. И благодарение на нейните решения, Челси достигна нов трофей в Шампионската лига.