Жена от Хасково съобщи на телефон 112 у нас, че дъщеря ѝ е пребита във Виена

От националната ни система успели да ѝ помогнат

ЕС
19:47 - 12 Август 2024
9643
Жена от Хасково съобщи на телефон 112 у нас, че дъщеря ѝ е пребита във Виена

Жена подаде сигнал от Хасково, че дъщеря й е пребита във Виена. Тя звъннала на тел. 112 у нас, а оттам се свързали с австрийските си колеги.

Обаждането дошло около 16 часа днес. Жена от Хасково казала, че 20-годишната й дъщеря, която живее в І район на Виена, е пребита от бившия си приятел. Мъжът я душил, счупил прозорец на дома й. Малко по-късно майката отново набира спешния телефон, за да съобщи, че младата жена отново е пребита и е припаднала. След уточняване на точния адрес, информацията е предадена на система 112 в Австрия, откъдето са активирани екипи на полиция и спешна медицинска помощ.

От тел. 112 успели да помогнат и на друг българин, закъсал в чужбина.  За 50-годишен шофьор със силни болки в краката, следствие на подагра, сигнализирал неговият работодател в България. Мъжът се намирал на немски-швейцарската граница в района на Виенинген и не можел да слезе от камиона. Оператор от 112 в България осъществил незабавна връзка с колегите си от 112 в Германия, откъдето малко по-късно съобщили, че спешен медицински екип пътува към пациента.

Честа практика е български граждани, пребиваващи в европейска държава, ако не говорят езика, в кризисна ситуация да търсят помощ от Националната  ни система 112 чрез свои близки в България. Разрешаването на редица тежки случаи е факт благодарение на добрата координация между нашата и европейските системи 112.