Жена зареди колата с отрова за гъсеници

Дамата бе уличена в контрабанда на препарат за растителна защита

Новини
18:24 - 29 Март 2019
1879
Жена зареди колата с отрова за гъсеници

Жена зареди колата си с 85 литра отрова за гъсеници с идеята да я внесе у нас контрабанда пред ГКПП „Капитан Андреево”, съобщи Агенция „Митници”.

Униформените на браздата проверили лек автомобил с хасковска регистрация, влизащ в страната от Турция. В резервоара на бензиновия автомобил, който при далаверата се движел на газ, е открита кафява течност с мирис на препарат за растителна защита. Общото количество на откритата течност е 56 литра. Според личните обяснения З. С., резервоарът е използван, за да бъде пренесен препарат за растителна защита „Tonik“, купен от Турция.

При втора проверка на лек автомобил, управляван от македонец, влизащ в страната от Турция, митничарите открили 29 бутилки по един литър и пакети с общо 1,2 кг. препарати за растителна защита, укрити във фабрични кухини на автомобила и в личния багаж на шофьора.

Контрабандните препарати за растителна защита са задържани и предадени с протокол на дежурния служител на Българската агенция по безопасност на храните. На нарушителите са съставени актове по Закона за митниците.

Само за десет дни през март митничарите са задържали 180 литра и 25 килограма препарати за растителна защита, които не отговарят на изискванията за внос. Една част от препаратите са иззети с разписки при проверки на преминаващи пътници през ГКПП „Капитан Андреево“. Друга част са задържани при опит да бъдат пренесени без знанието и разрешението на митническите органи, за което на нарушителите са съставени актове и са образувани административнонаказателни производства.