Жената на Борис Джонсън го спънала за “велик премиер”

Тя дори пишела SMS-и от негово име

Новини
22:55 - 07 Юли 2022
6179
Жената на Борис Джонсън го спънала за “велик премиер”

Той можеше да бъде велик министър-председател, но липсата на самодисциплина го накара да се забърка с Кари и това му коства много, разкрива книга, която предстои да излезе в Англия. Тя има амбицията да хвърли светлина върху поредицата от скандали, разклатили британския премиер Борис Джонсън, но всъщност основният разказ не е за него, а за младата му трета съпруга.

Автор на нейната неоторизирана биография е лорд Майкъл Ашкрофт, милиардер, филантроп, собственик на уебсайтове, виден дарител на управляващата Консервативна партия и бивш неин ковчежник. Това не е първа негова творба, която изнася пикантни подробности от задкулисието на властта във Великобритания.

През 2015 г. той пусна скандална книга за тогавашния премиер Дейвид Камерън, описваща развратното му минало като студент в Оксфорд. По-късно се насочи към други ключови фигури в средите на торите, като настоящия финансов министър Риши Сунак, спряган за евентуален наследник на Борис Джонсън, и като Джейкъб Рийс-Мог, който наскоро стана министър на възможностите, създадени от Брекзит.

Към тях обаче Ашкрофт беше далеч по-щадящ в сравнение с това, което започна да разкрива от предстоящата си книга за Кари Джонсън. Той публикува няколко откъса от нея в “Дейли мейл”, в които твърди, че 33-годишната дама се меси в работата на съпруга си, и то толкова активно, че някои от премиерските сътрудници смятат, че тя пише съобщения от негово име от служебния му телефон.

Други пък прибягвали до трикове да ѝ наемат таксита за някои събития и да инструктират шофьорите им да избират заобиколни маршрути, за да закъснее или въобще да не присъства на тях. Причината е, че Кари, която е бивш пиар на Консервативната партия, често имала различни виждания от техните и се налагала в избора на Джонсън, включително по ключови назначения и уволнения. Понякога даже той чистосърдечно молел приближените си съветници да приемат нещо различно от техните виждания, за да си спести напрежение у дома по-късно.

Според книгата всичко това показва, че британският премиер е хванат в капан на токсична връзка, която го кара да пропилява потенциала си да преобрази страната.

“Той е изолиран. Политически няма дневен ред и просто се носи по течението”, смята лорд Ашкрофт. Милиардерът наема писатели и изследователи, които му помагат в творческия процес. В екипа му има бивши журналисти от високотиражните неделни издания на “Таймс” и “Дейли мейл”.

“Ашкрофт не издава биографии и не поддържа уебсайтове, за да печели пари, а за да бъде част от играта и политическия разговор. Той знае, че книгите се нуждаят от пикантна случка, за да влязат във вестникарските заглавия и да се шуми дълго около тях”, казва пред “Гардиън” бивш негов сътрудник.

Така се случва и сега. Още преди книгата да излезе, всички британски медии я обсъждаха. Някои смятат, че тя е част от разчистването на сметки с Борис Джонсън от негови бивши подчинени и продължение на разкритията за незаконни купони в правителството през локдауна, за които тече полицейско разследване.

Самият Ашкрофт твърди, че няма нищо такова и дори е забавил нейното излизане за края на март, за да не бъде свързвана с текущите скандали. За да е сигурно, че няма и финансов интерес, е обявил, че ще дари всички приходи от книгата на фондация на британското здравеопазване.

Първо, говорител на съпругата отхвърли твърденията му за нейна намеса в работата на премиера и ги нарече “пореден опит на огорчени бивши служители да я дискредитират”. След като милиардерът пусна снимка от 2012 г., на която се вижда как Кари гледа закачливо Борис на събитие, на което той участва като кмет на Лондон, проговори и самата госпожа Джонсън. Пред британския “Телеграф”.

Третата жена на Борис Джонсън се омъжи за него боса и с рокля под наем тя определи внушенията на книгата като предъвкани лъжи.

Смята се, че любовните отношения между Кари и Борис започват през 2018 г., когато политикът е все още женен за втората си съпруга Марина Уилър. Двамата имат 25-годишен брак, през който на няколко пъти адвокатката гони Джонсън от семейното им жилище заради негови изневери, след което отново се събират. Мнозина предричат, че и този път така ще се случи, тъй като Марина винаги е била голяма опора на политика, но изненадващо той се мести в апартамента на Кари, която е с 24 години по-млада от него. За новия му адрес се разбира, след като двамата се скарват лошо посред нощ и бдителни съседи се обаждат в полицията, но и записват разправията им.

По това време Кари вече е напуснала работата си на пиар на Консервативната партия, в която попада през 2010 г. Последователно е била сътрудник на няколко политици, даже според книгата в един момент имала амбиции да участва в кабинета на Джонсън като външен министър, но не била избрана. Някои от бившите ѝ колеги я определят като много умна, но не достатъчно трудолюбива.

Нейната стихия били задкулисните контакти с журналистите, а не писането на прессъобщения.

Когато Джонсън стартира кампанията си за лидер на консерваторите през 2019 г., двамата все още не са обявили, че са двойка, но намесата на Кари започва да се усеща.

В книгата се посочва, че тя се появила с приятелка на събитие за номинацията му, изненадвайки целия предизборен щаб. След това влязла в сблъсък с него заради срещи с донори. В резултат Джонсън трябвало да отиде на две места за разговори с дарители, за да угоди и на екипа, и на партньорката си.

Кари се смесва с екипа на любимия си и когато той встъпва в длъжност като премиер, но не заживява веднага с него на Даунинг стрийт 10. Прави го през декември 2019 г., а няколко месеца по-късно обявяват, че са сгодени и очакват първото си дете.

Междувременно в премиерската резиденция се прави скъп ремонт по нейно искане, за да стане по-приветливо мястото за отглеждане на бебе. Той обаче достига 200 000 паунда, което е доста над 30-те хиляди паунда, полагащи се годишно на премиерското семейство за поддръжка на имота.

Налага се Джонсън да моли за финансова помощ дарител на партията му, който дава 111 000 паунда, но само 15 000 са отчетени пред избирателната комисия. Заради нарушението Консервативната партия е глобена със 17 800 паунда и се разгаря нов скандал с адрес “Кари”, докато текат още няколко за организиране на незаконни купони в премиерската резиденция през пандемията. За един бе разкрито, че е организиран от премиерската съпруга за рождения ден на Джонсън. Според обясненията тя поръчала торта и с част от екипа го изненадали за празника. На друго събиране на служители в градината на Даунинг стрийт за пиене на вино, от което изтекоха снимки към медиите, тя отново се вижда до премиера.

Зад повечето от разкритията, злепоставящи Джонсън, се подозира, че стои Доминик Къмингс. След като организира успешната кампания на консерваторите за Брекзит, той стана ключов негов съветник в правителството, но бе изгонен през 2020 г. и се превърна в заклет враг на премиерското семейство.

Акцията по отстраняването му шеговито бе наречена в медиите “Нощта на дългите токчета” заради противопоставянето на съпругата и две премиерски съветнички на опитите на Къмингс да постави под свой контрол Джонсън.

В книгата “Първата дама: Интриги в двора на Кари и Борис Джонсън” се цитира анонимен източник да казва, че най-близките съюзници на министър-председателя смятат, че жена му е “проблем номер едно” в администрацията.

“Направих задълбочено проучване, преди да седна да пиша, но не преследвах определена цел. С напредването на проекта обаче стана ясно, че някои хора, работили с Кари през годините, бяха доста притеснени от нейното поведение. В началото изобщо нямах представа, че подобни твърдения ще бъдат отправени, но когато това стана, беше невъзможно да ги пренебрегна”, казва лорд Ашкрофт. Той обяснява, че се е насочил към биография за госпожа Джонсън, защото е забележителна и колоритна фигура и за разлика от половинките на предишни министър-председатели, е имала активна роля в Консервативната партия и произтичащите от това контакти и отношения.