Жената на Ланге замесена в убийството му?

Камерите са уловили двама души да бягат след умъртвяването на бизнесмена

Топ
13:37 - 31 Август 2022
3488
Жената на Ланге замесена в убийството му?

Разследването на едно престъпление само по себе си е цяла наука. Като изключим правния аспект - кой текст от Наказателния кодекс е нарушен и как се събират доказателствата, остава полето на криминологията и криминалистиката, които изследват природата и причините на криминалното поведение. Затова не винаги е лесно да се дадат бързи отговори, когато стане дума за тежко умишлено престъпление. Така стоят нещата и с убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге.

Швейцарският гражданин беше намерен мъртъв в гаража на дома си във вилното селище "Делта хил" край пернишкото село Кладница. Тялото е открито от съпругата на убития, която е подала сигнал на тел. 112 вечерта на 11 август. Ланге от години живее и работи в България. Заедно с втората си съпруга, която е българка, е притежавал завод за силиконови изделия в пернишкия квартал "Мошино", продаден преди няколко години на шведската компания "Трелеборг". Семейството е сред най-изявените дарители на местното читалище.

След като на място пристига полицията, е извършен оглед на трупа, като първоначално не са установени следи от насилие. Затова първата версия за смъртта на швейцареца изключваше убийство. От МВР допълниха, че няма следи някой да се е опитвал да влезе с взлом в къщата. Ден по-късно обаче разследващите промениха тезата, след като аутопсията установила рана в долната част на шията, през която е засегнат белият дроб. „Още дори не сме сигурни как е причинена смъртта.

Факт е, че нараняването е в белия дроб, най-вероятно е с огнестрелно оръжие”, каза Албена Стоилова, която е прокурор от Перник и говорител на Окръжната прокуратура в града.

Малко след това обаче разследването претърпя пореден обрат с версията, че Ланге може и да е прободен с предмет, наподобяващ шило вместо прострелян. Установено било още, че убитият е с едно счупено и едно пукнато ребро. 

„Имаме доказателства за употребен конкретен вид оръжие. Дали това оръжие е било годно да причини увреждането, констатирано при огледа на трупа, очакваме да отговорят експертите. Има констатирано увреждане на белия дроб, малка рана на шията”, каза прокурор Стоилова.

В крайна сметка съдебномедицинската експертиза, която беше оповестена от прокуратурата седмица след убийството, е доказала, че смъртта на Удо Ланге е настъпила след интоксикация с хлороформ - химикал, който в миналото се е използвал за упойка, а в днешно време за производство на пестициди и разтворител в лакове и лепила.

Противоречия имаше и във версиите на МВР и прокуратурата за последните часове на Ланге. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев първоначално обяви, че е бил направен опит да бъде замаскирано убийството "На много ранен етап полицаите, които работят по случая, са установили това.

До късно през нощта са извършвани действия, напреднали са в значителна степен в работата си по случая. Работим по всички версии, тъй като мъжът е преместен от мястото, на което е бил убит, на ново място. Има данни да са сменяни дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството", коментира той. Информацията, че тялото на убития е местено, обаче бързо беше отречена от прокуратурата.

Четири дни след убийството разследващите стигнаха до първия заподозрян, който първо беше задържан за 24 часа по закона за МВР, а след това прокуратурата му повдигна обвинение и поиска постоянния му арест. Към наказателна отговорност е привлечен 57-годишният Борислав Панев. „Този човек е познат на пострадалия и на семейството му, пише "Сега".

Работил е при съпругата на жертвата, мотивът е личен. Задържаният и съпругата на пострадалия са в лични и служебни отношения“, оповести прокурор Стоилова. От държавното обвинение поясниха, че не е изключено да бъдат повдигнати обвинения и за съпричастие към убийството на бизнесмена, но засега нямало доказателства.

Миналата седмица Панев се изправи пред Окръжния съд в Перник, който му определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". По време на съдебното заседание прокуратурата изнесе доказателства, според които обвиняемият е планирал убийството на Ланге в продължение на месеци. Той си е купил силно отровно лепило с хлороформ и електрошок, за да умъртви швейцареца.

Докато били в гаража, Панев повалил убития с тейзъра, след което притиснал към устатата и носа му памук, който е бил напоен с хлороформ. От натиска на коленете върху гръдния кош на Ланге пък е счупено ребро, което предизвикало кръвоизлив в белия дроб. Подробностите за убийството разказала съпругата на Удо - Елизабет, която признала пред съдията, че има връзка със служителя си в пекарната. Мъжът преди това подробно ѝ разказал как смята да убие нейния съпруг. 

Освен това разследващите твърдят, че веднага след убийството камери са заснели силуети на мъж и жена, които бягат към гората. Смята се, че това са били Панев и Елизабет. Малко след това жената подала сигнал, че е намерила Удо мъртъв в гаража, а обвиняемият се прибрал в дома си в София и се отървал от тейзъра и хлороформа.

Резонен е въпросът дали предполагаемият извършител на убийството на Ланге не е имал съучастник, например неговата съпруга. Защитата на обвиняемия твърди, че Елизабет е била разпитана, като посочила Панев като убиеца, докато е била задържана. Оказа се обаче, че тя е била пусната 20 минути преди да даде показания пред съдия.

Според адвокатката Детелина Попова жената е била притеснена от ареста, като дори изрази съмнение, че часовете са били вписани погрешно. Тя изтъкна, че по ръцете на Елизабет е имало златни частици, каквито имало и по тялото и ризата на Удо Ланге. По ръцете на Панев нямало такива, каза Попова. 

Самата Елизабет давала противоречиви показания и била разпитвана много пъти, твърди защитата. Адвокатката изтъкна също, че имало няколко различни преквалифицирания за причината за смъртта на Удо. Първо се смятало, че е починал от инфаркт. След това било посочено насилие от неустановен характер, а впоследствие - огнестрелно нараняване. Едва тогава като причина било вписано отравяне.