Жената на Лозан Панов укрила 450 бона от сделката с „Артекс“

Елисавета платила под масата крупна сума за тузарския апартамент на кумовете си Мирянови, спестила и 100 000 лева ДДС

Актуални новини
13:49 - 08 Април 2019
2366
Жената на Лозан Панов укрила 450 бона от сделката с „Артекс“

Елисавета Панова, съпругата на председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, е платила под масата 175 000 евро за тузарския апартамент в столичния кварал „Изгрев“ на строителната фирма „Артекс“. Това става известно от разследване на в-к „Труд“, публикувано в броя от понеделник, 8 април.

Имотният скандал със съпругата на съдия №1 в България тече от седмица, след като стана известно, че Елисавета е придобила жилище от „Артекс“ на 10 април 2013 г., плащайки смехотворната сума от 382 евро за квадратен метър. В отчаян опит да омаловажи скандала, магистратската половинка цъфна в ефира на Би Ти Ви в неделя привечер, за да се закани, че с Лозан Панов ще съдят България в Страсбург. Елисавета Панова обаче така и не отговори еднозначно каква е точната цена на имотната й сделка с „Артекс“.

Елисавета Панова така и не обясни каква е реалната цена на апартамента от „Артекс“

В разследването на в. „Труд“ се твърди, че реалната цена, платена от Елисавета Панова за апартамента, не е 80 000 еро, а 256 000 евро, или 510 000 лева. Това означава, че жената на Лозан Панов е укрила произхода на 175 000 евро, платени не по банков път за апартамента и двата гаража, каквото е изискването на закона, а в брой. 

Второто нарушение, което Панова е извършила в качеството й на едноличен собственик и управител на фирмата си „Ганева 2000” ЕООД, е неплащането на държавата на дължимото ДДС по сделката. Проучването показва, че за да стане собственик на 172 кв. м. в луксозната кооперация на ул. „Елемаг” №32 и на два гаража, всеки от по близо 20 квадрата, Панова не е платила единствено 81 000 евро, както е записано в нотариалния акт, разпространен от самата нея, а общо 256 000 евро.

Реалната цена на 172-квадратния апартамент на Елисавета Панова, раположен на 6-ия етаж в кооперация „Дипломат“, е 256 000 евро.

Ако сделката е била изповядана пред нотариуса на действителната й цена, чрез фирмата си Панова е трябвало да заплати и още 100 000 лв. като ДДС. Разплитането на казуса започна именно след като Панова обясни, че е платила не по 225 евро на квадрат, каквато бе първоначалната информация, а по 382 евро, което се оказва неистина. Нито една сделка, сключена между фирма „Артекс” и купувачи на апартаменти в сграда „Дипломат”, не е била изповядана на толкова ниска цена, колкото в случая с жената на най-високопоставения съдия в държавата, показа справка от Агенцията по вписванията.

Както е известно, собствениците на строителната фирма „Артекс“ – архитектите Пламен и Весела Мирянови, са кумували на сватбата на Лозан Панов и Елисавета през 2015 г. Според твърденията на Елисавета Панова, тя запознала любимия си с кумовете само 2 седмици преди венчавката им. В интервюто си пред Би Ти Ви в неделя вечер Панова отсече, че не ги е чувала, откакто избухна апартаментния скандал.