Жената на проф. Драгомир Драганов го последва в отвъдното

И Марияна, и Драго си тръгнаха от този свят на големи празници

Политика
09:55 - 08 Май 2024
7740
Жената на проф. Драгомир Драганов го последва в отвъдното

"Христос Воскресе! На Велика събота ни напусна нашата любима майка, сестра и баба Марияна Алтъкова! Поклонението в нейна чест ще бъде извършено на 11.05 от 14:00 часа в храм Свети Седмочисленици. От семейството".

Съобщение с този текст малко след 22 часа получиха на 7 май приятели от абонат с име "Тайра" - така съпругата на учения и политик Драгомир Драганов,бе регистрирала себе си във вайбър през последните години.

Марияна Алтъкова беше неразделна с професора по нова и съвременна история в Софийския университет. Роденият през 1948 г. плевенчанин бе сред най-цветните български политици, появили се в началото на дългия преход.

Съпругът професор влезе в политиката като ляв депутат във Великото народно събрание, но обкръжението на семейство Драганови не се подчиняваше на строгите партийни линии.

В двора им в Бояна, днес обкръжен от скъпи имоти, се събираха от Стефан Данаилов и жена му Мария, Соломон Паси, Максим Минчев, Петър Берон, Петър Дертлиев, Георги Пирински. И Желю Желев, с когото Драго спореше, но и дълбоко уважаваше.

Професорът си отиде преди пет години

Драганов първи извади стенограмата, която доказа, че Тодор Живков е искал България да стане 16-та република на СССР. Напусна БСП и реши, че силата на лявото ще е в новата Левица, но осъзна, че и това не е точната посока.

Точно преди 10 години Марияна написа книга - емоционален пътепис за Китай, докато търсеше там лечение за член на своето семейство  - "101 ТЕМИ ЗА КИТАЙ, ВИДЕНИ ОТ МОЯ ПРОЗОРЕЦ".

И Марияна, и Драго си тръгнаха от този свят на големи празници - той в съня си преди Нова година на 30 декември 2019 г. , а тя 5 години след него на Велика събота.

Съболезнования на двете деца на Марияна - Яна и Ясен и всички близки на семейството!